Quantcast
Τουρκία: Πόσο "τρώει" ο πληθωρισμός την αύξηση του  κατώτατου μισθoύ - Οι προβλέψεις για το 2022, 2023 και 2024 - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Πόσο “τρώει” ο πληθωρισμός την αύξηση του  κατώτατου μισθoύ – Οι προβλέψεις για το 2022, 2023 και 2024

δημοσιεύτηκε:

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας “τρώει “την αύξηση του κατώτατου μισθoύ των πολιτών της χώρας. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή της χώρας  για την ομάδα των ειδών τροφίμων αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια στις 22.280 λίρες Τουρκίας το μήνα,  σύμφωνα με ανακοίνωση της Εργατικής Συνομοσπονδία της Τουρκίας (Turk-Is).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν σε 4 μηνιαίους κατώτατους μισθούς. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί στις αρχές Ιουλίου κατά 30%, δηλαδή ανήλθε στις 5.500 λίρες .

Πώς ορίζεται το όριο της φτώχειας

Για το όριο της φτώχειας συμπεριλήφθηκαν οι δαπάνες  για τα τρόφιμα, τα ρούχα, τη στέγαση, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ο δείκτης που μετρά το «κατώφλι πείνας» τις μηνιαίες δαπάνες για τρόφιμα αυξήθηκε στις 6.840 λίρες. Δηλαδή ο δείκτης αυτός ήταν υψηλότερος κατά 24% από τον κατώτατο μισθό που είναι στις 5.500 λίρες.

Πληθωρισμός: Πόσο θα “εκτιναχθεί”

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε για έβδομο μήνα τον Ιούλιο το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 14%. Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 80,1% τον Ιούλιο από 78,6% που ήταν τον Ιούνιο, όπως εκτίμησαν 17 αναλυτές σε σχετική έρευνα που έκανε το Bloomberg. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει στις 3 Αυγούστου τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα  Ιούλιο.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πληθωρισμός αναμένεται φτάσει  στο 60,4% το 2022 μεσοσταθμικά,  ωστόσο βλέπει να επιβραδύνεται στο 19,2% μέχρι το τέλος του 2023 και στο 8,8% το 2024.

 Πηγή Πληροφοριών: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.