Quantcast
Τουρκία: Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της για έκτο διαδοχικό μήνα προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα -Τι λένε οι οικονομολόγοι - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της για έκτο διαδοχικό μήνα προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα -Τι λένε οι οικονομολόγοι

δημοσιεύτηκε:

Στο 40% για έκτο διαδοχικό μήνα ανέβασε το βασικό επιτόκιό της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο και από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και εξηγεί στην ανακοίνωσή της πως το επίπεδο της νομισματικής σύσφιξης είναι «πολύ κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να χαραχτεί πορεία προς τον αποπληθωρισμό. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος της σύσφιξης θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». «Η νομισματική σύσφιξη θα διατηρηθεί για όσο καιρό είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξει εγγύηση για διαρκή σταθερότητα των τιμών», προσθέτει η κεντρική τράπεζα.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Μετά τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, η νέα ομάδα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 40% σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός, που έφθασε τον περασμένο μήνα το 61,36%, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.