Quantcast
Τουρκία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2021 η λίρα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2021 η λίρα

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2021 υποχώρησε σήμερα  η λίρα της Τουρκίας.

Μάλιστα σύμφωνα με το finance.yahoo.comπου επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 7% επειδή η νέα κυβέρνηση φαίνεται να χαλαρώνει τα σταθεροποιητικά μέτρα στον άξονα της για πιο ορθόδοξες πολιτικές.

Επίσης επισημαίνεται πως η λίρα δέχεται πιέσεις από τις 28 Μαΐου που επανεκλέχθηκε πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν . Στις  07:35 GMT  η λίρα ανήλθε στις  22,98 έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα  η λίρα άγγιξε το χαμηλό επίπεδο  -ρεκόρ των 23,16, ανεβάζοντας τις φετινές απώλειες πάνω από 19%.

Σημειώνεται δε πως το Σαββατοκύριακο ο  Ερντογάν ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και όρισε ως υπουργό Οικονομικών τον Μεχμέτ Σίμσεκ, τον οποίο οι διεθνείς  επενδυτές  γνωρίζουν καλά. Ο Σίμσεκ δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε λογικά επίπεδα. Οι αγορές περιμένουν τον διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας που θα αντικαταστήσει τον Σαχάπ Καβτσιόγλου που πρωτοστάτησε στις μειώσεις των επιτοκίων υπό τις ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν.

Οι προβλέψεις για την λίρα

Οι τραπεζίτες λένε ότι η συνεχιζόμενη σταδιακή υποτίμηση της λίρας θα οδηγήσει σε βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς και θα ανακόψει τη μείωση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας.

« Η λίρα πλησιάζει κάθε μέρα σε ένα επίπεδο που δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί με αποθεματικά.  Εκτιμώ ότι οι απώλειες του νομίσματος  θα συνεχιστούν για λίγο » είπε forex trader , προσθέτοντας ότι οι έντονες ενδοημερήσιες απώλειες δείχνουν ότι το νόμισμα πλησιάζει τα “αναμενόμενα επίπεδα”. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί προς το εύρος 25-28 έναντι του δολαρίου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.