Quantcast
Τουρκία: "Τέλος" το ρωσικό σύστημα πληρωμών «Mir» για τρεις κρατικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Τουρκία: “Τέλος” το ρωσικό σύστημα πληρωμών «Mir» για τρεις κρατικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir θα διακόψουν τρεις κρατικές τράπεζες  της Τουρκίας, μετά τις αυστηρές αμερικανικές προειδοποιήσεις,  όπως γνωστοποίησε ανώτατος τούρκος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει ορισθεί ημερομηνία» για την διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο AFP  πηγή χωρίς να κατονομαστεί  και να αποκαλύψει  την καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι τότε, οι τρεις τράπεζες, οι HalkBank, Ziraat και Vakifbank θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.  Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν  πρόσφατα  την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Το  Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Λευκορωσία.

 Η Τουρκία

Καθώς η Τουρκία είναι πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου η Τουρκία  έχει δεχθεί πολλούς Ρώσους  τουρίστες.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Mir μετά την συνάντηση που έγινε στις αρχές του Αυγούστου μεταξύ των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις και  τις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με την Ρωσία ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.