Quantcast
Τράπεζα της Αγγλίας: Αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων για 10η φορά - Τι λένε οι αναλυτές - enikonomia.gr
share

Τράπεζα της Αγγλίας: Αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων για 10η φορά – Τι λένε οι αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Μάλιστα το the guardian επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η η οικονομία της Αγγλίας “φλερτάρει” με ύφεση, η BoE αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια της για 10η συνεχή φορά  προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του πληθωρισμού.

Πάντως οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η BoE θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,50% δηλαδή μέχρι και 4%. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2008. Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το επιτόκιο της Τράπεζας αυξήθηκε σε 3,5% στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο από 3% που ήταν προηγουμένως.

Τι λένε οι αναλυτές των χρηματαγορών

Μάλιστα οι αναλυτές των χρηματαγορών εκτιμούν πως κατά 87% η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει σήμερα το επιτόκιο στο 4% από 3,5% που είναι τώρα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 13% προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 3,75%.

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές βλέπουν ότι τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου θα πέσουν μέχρι το τέλος του 2023, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις  πως το επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στα επίπεδα του 4,5% το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.  Υπενθυμίζεται πως μετά την κατάθεση του μίνι κρατικού προϋπολογισμού που είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, το επιτόκιο αυτό προβλεπόταν ότι θα αγγίξει το 6%.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.