Quantcast
Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου - enikonomia.gr
share

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Σημειώνεται πως το επιτόκιο αναφοράς της Τράπεζας ανέβηκε στο 3,5% από 3% που ήταν προηγουμένως.  Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου από τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο ήδη βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Επιτόκια της BoE: Η συνεδρίαση του Νοεμβρίου και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2023

Υπενθυμίζεται δε πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας είχε αυξήσει τον Νοέμβριο κατά 75 μονάδες το επιτόκιό της. Η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί τότε ως «επιθετική». Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση που έγινε από το 1989 σε μια συνεδρίαση. Στόχος της Επιτροπής είναι να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2% από 10,7% που είναι σήμερα.

Γι’ αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από τη νέα χρονιά. Κάποιοι σημειώνουν ότι μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4,5% μέσα στο 2023.

Συνεπώς η  άνοδος των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας αυξάνει και τις δόσεις πολλών στεγαστικών δανείων και συνεπώς το κόστος ζωής για περίπου  4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

H οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

H οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκτη μεγαλύτερη  στο κόσμο, βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του κυκλώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 2 μέρες ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε τονίσει  πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε όλους τους κύριους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας συνεδριάζει 8 φορές το χρόνο για να αποφασίσει την πολιτική των επιτοκίων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.