Quantcast
Twitter: O Έλον Μασκ αρχίζει σήμερα τις απολύσεις - enikonomia.gr
share

Twitter: O Έλον Μασκ αρχίζει σήμερα τις απολύσεις

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αρχίζουν οι απολύσεις των εργαζόμενων του Twitter.

Το παραπάνω γνωστοποίησε τη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου η εταιρεία μέσω email στους εργαζόμενους της στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP επιβεβαιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις φήμες που κυκλοφορούσαν  ότι  ο Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, αγόρασε πριν από μια εβδομάδα τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Το email στους εργαζόμενους του Twitter

«Θα αρχίσουμε τη δύσκολη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού μας δυναμικού την Παρασκευή »ανέφερε τη Πέμπτη σε ανακοίνωση του το Twitter. Ομαδική αγωγή για το σχέδιο του Ίλον Μασκ να απολύσει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό του μέσου κοινωνικής δικτύωσης κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Αυτοί που προσέφυγαν υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απολύει εργαζομένους χωρίς επαρκή προειδοποίηση σε παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και αυτής της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε το Reuters.

Στο προσωπικό  email  που εστάλη χθες στους υπαλλήλους του Twitter, αναφέρεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν μέχρι σήμερα  όταν θα ανοίξουν τα γραφεία της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται  διευκρινίζει πόσοι από αυτούς θα απολυθούν.

Οι απολύσεις των εργαζομένων και η εξαγορά του Twitter

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο νέος επικεφαλής του Twitter σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 εργαζομένων της εταιρείας.

« Αναγνωρίζουμε ότι ένας αριθμός ατόμων, που έχουν συμβάλει αξιοσημείωτα στο Twitter, θα επηρεαστεί, αλλά αυτή η ενέργεια είναι δυστυχώς απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επιχείρησης στο μέλλον » ,  είπε η εταιρεία προς τους εργαζομένους της.

Ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανέλαβε τον έλεγχό του την περασμένη Πέμπτη,  ύστερα από 6 μήνες μιας πολύ επεισοδιακής εξαγοράς.

Αμέσως διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο καθώς απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και ξεκίνησε σχέδια μεγάλης κλίμακας με στόχους που πρέπει να επιτευχθούν γρήγορα. Αρκετοί μηχανικοί ανέφεραν ότι χρειάστηκε να κοιμηθούν εκεί κάποια βράδια.

Ο Ίλον Μασκ έφερε ήδη από την Παρασκευή προγραμματιστές της Tesla  για να κάνουν έλεγχο της δουλειάς εργαζομένων στο Twitter.

Πολλοί μηχανικοί χρειάστηκε να τυπώσουν τις τελευταίες γραμμές κώδικα που είχαν παράξει, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης καταρτίστηκαν κατάλογοι που συγκρίνουν τους επιστήμονες πληροφορικής μεταξύ τους κυρίως βάσει του όγκου παραγωγής τους, σύμφωνα με άλλον εργαζόμενο.

 Οι προσφυγές των πρώην εργαζομένων

Αγωγή κατά του Twitter κατέθεσαν πέντε εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί με το επιχείρημα ότι ο Όμιλος δεν τήρησε την προθεσμία 60 ημερών που προβλέπει ο νόμος όταν υπάρχουν   μαζικές  απολύσεις  (Warn Act), όπως γνωστοποίησε το AFP το οποίο επικαλείται  σχετικό  κείμενο της προσφυγής .

« Η τρέχουσα διαδικασία απολύσεων είναι φάρσα και ντροπή. Επιτελείς της Tesla λαμβάνουν αποφάσεις για ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα εκτός από τον αριθμό των γραμμών κώδικα που παράγουν. Είναι εντελώς παράλογο », ανέφερε  πρόσφατα  ο Τέιλορ Λιζ, ο διευθυντής ομάδας μηχανικών  που  απολύθηκε.

Την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι υπάλληλοι του δικτύου εξέφραζαν την απογοήτευσή τους ή έκαναν χιούμορ.

«Οι μαζικές απολύσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, ωστόσο όλοι στο Twitter έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους. Τη δουλειά που περιγραφόταν στο συμβόλαιό τους, τη δουλειά που αγαπούσαν, τη δουλειά με όλους τους συναδέλφους που γνώριζαν και εκτιμούσαν » , σημείωσε η Έλι Σούτζε  που εργάζεται στο τμήμα της πληροφορικής στο Twitter  του Λονδίνο

«Είναι η αρχή μιας λευκής σελίδας σε όποια πλευρά και να βρεθεί κανείς », πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας που αναμενόταν ευρέως για την καλιφορνέζικη εταιρεία υπό την διεύθυνση του Ίλον Μασκ.

Πολλά στελέχη παραιτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα ενώ περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει από το καλοκαίρι με την θέλησή τους, όπως υποστηρίζει εργαζόμενος.

« Αν δεν σας αφορά, θα λάβετε  ενημέρωση στον λογαριασμό σας  στο Twitter. Αν σας αφορά, θα λάβετε ειδοποίηση για τα προσεχή στάδια στην προσωπική σας ηλεκτρονική διεύθυνση », αναφέρεται στο μήνυμα  που έστειλε χθες  το Twitter στους εργαζόμενους του  και επισημαίνει πως όλοι πρέπει να ελέγξουν τα εισερχόμενά τους email μεταξύ των οποίων και τα ανεπιθύμητα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.