Quantcast
Τυνησία: Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από την τρομοκρατία - enikonomia.gr
share

Τυνησία: Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από την τρομοκρατία

δημοσιεύτηκε:

Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που πλήττει χώρες οι οποίες έχουν σημαντικά έσοδα από αυτόν όπως η Ελλάδα.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Σους πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες έχουν πλήξει σημαντικά τον τουρισμό στην Τυνησία.

Συνήθως τα καφέ στην γραφική αυτή χώρα της Μεσογείου είναι γεμάτα τα βράδια την περίοδο του Ραμαζανίου. Από τότε όμως που έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Σους, οι περισσότεροι τουρίστες εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι είναι πολύ προσεκτικοί.

Η Μπέγια, το σκέφτεται πολύ να βγει έξω: «Έχω ένα μικρό παιδί και δεν έχω πλέον όρεξη να πηγαίνω στην παραλία ή αλλού που συγκεντρώνεται πολύ κόσμος. Φοβάμαι διότι υπάρχει ο κίνδυνος ένας τρελός να κάνει κάτι και οι αρχές να αντιδράσουν μετά από μισή ώρα».

Η τριανταπεντάχρονη μητέρα είναι οργισμένη με την αστυνομία , η οποία κατά τη γνώμη της άργησε πολύ να αντιδράσει κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις 26 Ιουνίου, όταν ένα φοιτητής άνοιξε πυρ εναντίον τουριστών.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί και αυτή για τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η τυνησιακή κυβέρνηση, η ασφάλεια των τουριστών δεν είναι εγγυημένη. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάντως όπως η Γαλλία ή η Γερμανία δεν έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες.

Από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σους επιστρατεύθηκαν πολλές χιλιάδες αστυνομικών επιπλέον ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη των ταξιαρχιών «Οkba Ibn Nafaa».

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι φίλα προσκείμενοι σε ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν ελεγχθεί.

Παρά όμως τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας οι παραλίες παραμένουν άδειες. Οι κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο μειώθηκαν κατά 60%.

 

Οι Γερμανοί είναι πιστοί πελάτες…

«Οι μόνοι που έρχονται ακόμα είναι οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί πελάτες. Έχουμε κάποιες κρατήσεις. Αλλά οι άλλες εθνικότητες; Δεν ξέρουμε τι θα γίνει.» λέει ο Φάκερ Σάλεμ αναπληρωτής διευθυντής ενός ξενοδοχείου στη Χαμαμέτ.

Ο τουρισμός στην Τυνησία είναι μια σημαντική πηγή εσόδων και αποτελεί περίπου το 7% του ΑΕΠ. Σχεδόν 500.000 από τα 11 εκατομμύρια των Τυνήσιων ζουν από τον τουρισμό.

Το ξενοδοχείο πολυτελείας Palais Bayram στην παλιά πόλη της Τύνιδας είχε πρόσφατα ανακαινιστεί και απασχολεί 35 άτομα προσωπικό. Μια δύσκολή αρχή, όπως λέει η διευθύντριά του Καρίμα Σούιντ, η οποία παραδέχεται πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα έπληξαν πολύ σοβαρά την επιχείρησή της.

Το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί τώρα ιδιωτική αστυνομία, η οποία συνοδεύει τους πελάτες στις εξόδους τους.

Άγνωστο παραμένει για το πόσο καιρό ακόμα θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα. Η τυνησιακή κυβέρνηση επεξεργάζεται πάντως ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με την ελπίδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την τρομοκρατία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.