Quantcast
Τζόρνταν: Η SNB θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Τζόρνταν: Η SNB θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα μπορούσε να οδηγήσει τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, δήλωσε ο πρόεδρός της Τόμας Τζόρνταν σε συνέντευξή του σε περιοδικό, προειδοποιώντας ότι η αναταραχή στην Ευρώπη θα μπορούσε να αναβιώσει τον παραδοσιακό ρόλο του φράγκου ως νομίσματος που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο».

Ερωτηθείς εάν η SNB θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, ο Τζόρνταν δήλωσε στο ελβετικό περιοδικό Bilanz: «Έχουμε προχωρήσει αρκετά μακριά με τα αρνητικά επιτόκια. Επί του παρόντος παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν αποκλείουμε τίποτα».

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε τις χρηματοοικονομικές αγορές εγκαταλείποντας το συναλλαγματικό πλαφόν του 1,20 φράγκου ανά ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2014 υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταστήσει το φράγκο λιγότερο ελκυστικό.
Η νομισματική πολιτική της SNB έχει στόχο να αποδυναμώσει το φράγκο, δήλωσε ο Τζόρνταν στη συνέντευξη τπου δημοσιεύθηκε σήμερα. «Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αρνητικά επιτόκια και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στην αγορά συναλλάγματος».

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του φράγκου όταν ήρθη το συναλλαγματικό πλαφόν αλλά φέτος ανέκαμψε σε επίπεδα πάνω από το 1,11 φράγκο. Σήμερα, κινείτο γύρω στο 1,0970.

Ο Τζόρνταν δήλωσε ότι το φράγκο παραμένει υπερτιμημένο, αλλά εν καιρώ μάλλον θα αποδυναμωθεί. Επανέλαβε ότι η SNB δεν έχει καθορισμένο στόχο για την ισοτιμία ευρώ-φράγκου ενώ απέκλεισε εκ νέου την πρόσδεση του φράγκου σε ένα καλάθι νομισμάτων ή την επιβολή νέου πλαφόν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.