Quantcast
UBS: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse - Η επόμενη ημέρα και οι προκλήσεις - enikonomia.gr
share

UBS: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse – Η επόμενη ημέρα και οι προκλήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώθηκε από την UBS η εξαγορά της Credit Suisse, όπως ανέφερε η πρώτη σε ανακοίνωσή της.

Έτσι παίρνει “σάρκα και οστά” μια γιγαντιαία ελβετική τράπεζα με ισολογισμό ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων και εργατικό δυναμικό 120.000 ατόμων παρόλο που η UBS έχει δηλώσει πως θα “περικόψει “θέσεις εργασίας  προκειμένου να επωφεληθεί από συνέργειες και να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.

Ο όμιλος θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαχειριστή του πλούτου, τη UBS την ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές.

Κάτι για το οποίο θα  χρειαζόταν σε άλλη περίπτωση  χρόνια για φτάσει σε τέτοια επίπεδα ανάπτυξης.  Η συγχώνευση βάζει επίσης τέλος στην 167ετή ιστορία της Credit Suisse που αμαυρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και ζημιές.

H συμφωνία

Τη συμφωνία σχολίασαν από κοινού σε επιστολή τους ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι και ο πρόεδρός της, Κολμ Κέλεχερ. Θα φέρουμε μαζί συλλογικά την τεχνογνωσία, θα διαχειριστούμε την περιουσία τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ισχυρή εταιρεία συνδυαστικά, είπαν από κοινού, σύμφωνα με το  www.cnbc.com.

Ωστόσο την ίδια ώρα στην επιστολή επισημαίνεται πως θα υπάρξουν «προκλήσεις» αλλά και “μεγάλες  ευκαιρίες” , καθώς η τράπεζα δεσμεύεται πως δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την φιλοσοφία της UBS όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται τους κινδύνους ή ακόμη την ποιοτική εξυπηρέτηση.

Υπενθυμίζεται πως η UBS είχε προχωρήσει ένα Σαββατοκύριακο Μαρτίου στην συμφωνία αυτή έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξαγορά αυτή καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι οι απώλειες κεφαλαίων της Credit Suisse θα αποσταθεροποιούσαν το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης επισημαίνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή πως θα καλύψουν ζημιές αξίας έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ( ή 10 δισ. δολαρίων) αφού η UBS πραγματοποιήσει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ως μέρος της συναλλαγής και απορροφά ένα χαρτοφυλάκιο που δεν είναι εξ ολοκλήρου στο επιχειρηματικό της προφίλ αλλά  και στο προφίλ του ρίσκου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Credit Suisse και οι αμερικανικές αποθετήριες μετοχές της θα διαγραφούν από το SIX Swiss Exchange (SIX) και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι μέτοχοι  θαπάρουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που κατανέμονται.

Επίσης επισημαίνεται πως η εξαγορά αυτή εξάλειψε αμφιλεγόμενα περιουσιακά στοιχεία αξίας 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ( ή 17 δισ. δολαρίων ) των κατόχων ομολόγων AT1 της Credit Suisse.

Οι προκλήσεις

Για την εξαγορά αυτή μίλησε και ο συνιδρυτής της Porta Advisors, Beat Wittmann. Είναι θετικό για την τράπεζα την ταχύτητα με την οποία η UBS διαχειρίστηκε την εξαγορά της Credit Suisse, είπε ο Beat Wittmann στο CNBC. Η UBS πέτυχε μια εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία λόγω της λειτουργίας έκτακτης ανάγκης και της συλλογικής αποτυχίας των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Credit Suisse, τόνισε ωστόσο είπε πως σίγουρα αυτό είναι μια πρόκληση.

Eπίσης ο Wittmann ανέφερε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η UBS. Η UBS βρίσκεται με πολλές προκλήσεις, μία από τις αυτές είναι η συγχώνευση των δύο  τραπεζών  αλλά και τα μοντέλα λειτουργίας αυτών.

Υπενθυμίζεται δε πως ο διευθύνων Σύμβουλος της UBS Ermotti δήλωσε πρόσφατα για αυτήν την συμφωνία πως ο νέος όμιλος δεν θα μπορεί να δημιουργήσει σε βραχυπρόθεσμη βάση  θέσεις εργασίας για όλους.  Πάντως η UBS  δεν έχει αναφέρει τι θα κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η τράπεζα της Credit Suisse.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.