Quantcast
Βάιντμαν: Η G20 πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: Η G20 πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα πρέπει να επαναδεσμευθούν στο να διατηρήσουν τις ανοικτές αγορές και το διασυνοριακό εμπόριο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, αμφισβητώντας την περισσότερο προστατευτική στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης τις παραμονές μιας σημαντικής συνάντησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), που συνεδριάζουν στη γερμανική πόλη Μπάντεν-Μπάντεν την Παρασκευή και το Σάββατο, θα πρέπει επίσης να προωθήσουν νέες τραπεζικούς κανόνες καθώς η απορρύθμιση, που υποστηρίζει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει μια νέα οικονομική κρίση, ενέχοντας τον κίνδυνο να βλάψει την ευημερία, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν σε συνέδριο.

Θέλοντας να θέσει «πρώτα την Αμερική», η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ των αυξημένων εμπορικών εμποδίων και μέτρων για την προστασία των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων, θέτοντας εν αμφιβόλω την επικρατούσα άποψη εντός της G20 υπέρ της διατήρησης των ανοικτών αγορών, του διασυνοριακού εμπορίου και της αντίστασης στον προστατευτισμό.

«Τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να μην χαθούν αυτά τα επιτεύγματα», δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι ανοικτές αγορές και ένα ανταγωνιστικό οικονομικό σύστημα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ευημερία των οικονομιών μας», δήλωσε. «Το ελεύθερο εμπόριο και ο ανταγωνισμός οδηγούν σε μια μετρήσιμη αύξηση της ευημερίας, ιδιαίτερα για όσους πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τις δαπάνες τους».

Ο Βάιντμαν προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ κατά της χαλάρωσης του τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται μόνο μερικές βελτιώσεις.

«Το προχωρήσει κανείς σε απορρύθμιση με την ελπίδα να τονώσει την οικονομία είναι κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Οι ανεπαρκώς ρυθμισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να επιφέρουν σημαντική ζημιά στην οικονομική ευημερία εάν ενσκήψει μια κρίση, όπως φάνηκε με επίπονο τρόπο από την τελευταία οικονομική κρίση».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.