Quantcast
Βέλγιο: Μνήμες τρόμου στην καρδιά των Βρυξελλών - enikonomia.gr
share

Βέλγιο: Μνήμες τρόμου στην καρδιά των Βρυξελλών

δημοσιεύτηκε:

Ήταν ένα ασυνήθιστα θορυβώδες βράδυ το χθεσινό στην καρδιά των Βρυξελλών. Στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας οι άνθρωποι απολάμβαναν τον καφέ τους, αναζητώντας δροσιά μετά τον καύσωνα της ημέρας, όταν ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, μια έκρηξη, και ξαφνικά το φάντασμα της τρομοκρατίας επιστρέφει για τους κατοίκους.

«Εξουδετερώθηκε» ο ύποπτος


Γύρω στις 8 το βράδυ, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό σε απόσταση αναπνοής από την Grande Place, δυνάμεις της ασφάλειας πυροβόλησαν έναν ύποπτο, που λίγο νωρίτερα είχε προκαλέσει την έκρηξη. Το περιστατικό προκάλεσε πανικό, οι άνθρωποι προσπάθησαν να κρυφτούν μέσα σε κτήρια, ενώ την ώρα εκείνη στο σταθμό βρίσκονταν γύρω στα 100 άτομα, όπως υπολογίζουν υπάλληλοι των βελγικών σιδηροδρομικών γραμμών. Από τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις η παρουσία ένοπλων στρατιωτών σε δημόσιους χώρους, στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι έντονη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Έρικ βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής Εισαγγελίας ανάφερε ότι η υπηρεσία του θεωρεί το συμβάν τρομοκρατική επίθεση. «Γύρω στις 20.30 έγινε έκρηξη στο Κεντρικό Σταθμό των Βρυξελλών. Ο ύποπτος εξουδετερώθηκε από στρατιώτες που ήρθαν αμέσως εδώ μετά την έκρηξη. Δεν ξέρουμε εάν ο άνδρας είναι νεκρός ή ζωντανός. Δεν υπάρχουν άλλα θύματα. Θεωρούμε το επεισόδιο τρομοκρατική επίθεση». Ο ύποπτος σκοτώθηκε επί τόπου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τον άκουσαν να φωνάζει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

«Λόγια που παραπέμπουν στη τζιχάντ»


Ο μάνατζερ του σταθμού Ζαν Μισέλ Μισέλ, που παρακολουθούσε τη σκηνή από πολύ κοντά ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ότι ο ύποπτος είπε και «κάτι που παραπέμπει στη τζιχάντ» με χαμηλή φωνή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Zαν Γιαμπόν, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία του υπόπτου, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ταυτότητά του, που αναμένεται να το κάνει αργότερα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η υποτιθέμενη βόμβα με την οποία ήταν ζωσμένος δεν εξερράγη στην πραγματικότητα, ο υπουργός το παραδέχτηκε λέγοντας ότι «πράγματι η μεγάλη έκρηξη δεν συνέβη». Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται έρευνες προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία. Πάντως δεν έχει εξακριβωθεί εάν η έκρηξη προκλήθηκε από ζώνη με εκρηκτική ύλη ή από βαλίτσα με εκρηκτικά. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ πρόκειται να συγκαλέσει εντός της ημέρας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ο βαθμός συναγερμού παραμένει στο ίδιο επίπεδο, το δεύτερο υψηλότερο, μιας και δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.