Quantcast
Βέλγιο: Βέτο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά - enikonomia.gr
share

Βέλγιο: Βέτο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

δημοσιεύτηκε:

Το κοινοβούλιο της Βαλονίας, ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Βελγίου, έθεσε σήμερα βέτο στην υπογραφή από το Βέλγιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά (Ceta), παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες ακόμη και από την Οτάβα.

Ψήφισμα που απαιτεί από την περιφέρεια της Βαλονίας να “επιμείνει στην άρνησή της να δώσει πλήρη εξουσιοδότηση στην ομοσπονδιακή βελγική κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας Ceta ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά”, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (46 ναι, 16 όχι και μία αποχή) από τους βαλόνους βουλευτές.

“Δεν θα δώσω πλήρη εξουσιοδότηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Βέλγιο δεν θα υπογράψει τη Ceta στις 18 Οκτωβρίου”, ημερομηνία κατά την οποία θα συναντηθούν οι υπουργοί της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου η συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί επί της αρχής από τα 28 κράτη-μέλη, είχε δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της Βαλονίας, ο σοσιαλιστής Πολ Μανιέτ.

“Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ενταφιασμό (της συμφωνίας), αλλά για αίτημα να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας ότι θα εισακουστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες”, είπε ο Μανιέτ, ο οποίος αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες του τηλεφώνησαν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μανιέτ διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί να ανοίξουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το σύνολο της συμφωνίας, αλλά η πρόσφατη “ερμηνευτική διακήρυξη” που τη συνοδεύει να έχει το ίδιο νομικό βάρος με τη Ceta.

Της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Βαλονίας προηγήθηκε, την Τετάρτη, ένα παρόμοιο ψήφισμα που έλαβε μια άλλη συνιστώσα του βελγικού ομοσπονδιακού κράτους, η Ομοσπονδία Βαλονίας-Βρυξελλών, το οποίο στην πράξη θα εμποδίσει, εκτός από μια μεταστροφή της τελευταίας στιγμής, τον εκπρόσωπο του Βελγίου από το να θέσει την υπογραφή του στη συμφωνία την ερχόμενη Τρίτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.