Quantcast
Βενεζουέλα: Δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Μαδούρο; - enikonomia.gr
share

Βενεζουέλα: Δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Μαδούρο;

δημοσιεύτηκε:

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα εξασφάλισε την Τρίτη (χθες) το πράσινο φως των εκλογικών αρχών για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος με σκοπό την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε «άκυρο» κάθε δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του και απέκλεισε την ιδέα να αποτελέσει μια βάση διαλόγου με την αντιπολίτευση.

«Η επιλογή ενός δημοψηφίσματος που μπορεί να είναι αναιρετικό ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι μια βάση διαλόγου» με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο βενεζουελάνος πρόεδρος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κατά την εβδομαδιαία παρέμβασή του από τη δημόσια τηλεόραση.

«Περισσότερο από το 30% αυτής της λίστας (υπογραφών) είναι παράνομο και αμφισβητήσιμο» και το κάλεσμα σε δημοψήφισμα είναι «άκυρο», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) επικύρωσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές από σχεδόν δύο εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών.

«Έχουμε τις υπογραφές, είναι εξαπλάσιες από όσες χρειάζονται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του MUD Χεσούς Τορεάλμπα.

Μάχη με τον χρόνο

Οι υπογράφοντες ή ένα μέρος από αυτούς θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους προσωπικά και με το ψηφιακό αποτύπωμά τους, σύμφωνα με μια διαδικασία που εγκαθίδρυσε η CNE, εξήγησε ο Τορεάλμπα. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρωθούν τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε τρεις ημέρες ώστε να μπορεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση έχει αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο, επειδή, αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί από τώρα έως τις 10 Ιανουαρίου 2017, μπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών. Αν όχι, ο Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του.

Αυτό το πρώτο πράσινο φως επιτεύχθηκε έπειτα από άλλη μία ημέρα κινητοποίησης της αντιπολίτευσης και τη διάλυση από την αστυνομία διαδήλωσης στο Καράκας που κατευθυνόταν στα γραφεία της CNE προκειμένου να απαιτήσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Κρατώντας ασπίδες, φορώντας τις ειδικές εξαρτύσεις των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και κράνη, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει μια λεωφόρο στο ανατολικό Καράκας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 200 διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Ενρίκε Καπρίλες, μετέβησαν στην περιοχή όπου νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν μια διαδήλωση περίπου 1.000 ανθρώπων, που προσπάθησαν επίσης να προσεγγίσουν τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE).

«Δειλοί», «Πεινάτε κι εσείς», «Προδότες» φώναζαν οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι άρχισαν να πετάνε πέτρες. Τη Δευτέρα διαδηλωτές είχαν κατέβει στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Δεν έχουμε κουραστεί, ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ενρίκε Καπρίλες. Η αντιπολίτευση προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να κινητοποιήσει τους πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στις αρχές υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος.

Η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα της έκρηξης, με έναν πολιτικό πόλεμο να μαίνεται ανάμεσα στο Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, σε μία ατμόσφαιρα λαϊκής οργής η οποία συνδέεται με την οικονομική κατάρρευση της πετρελαϊκής χώρας.

Όμως, αν και επτά κάτοικοι στους δέκα επιθυμούν την αποχώρηση του σοσιαλιστή προέδρου, η θητεία του οποίου λήγει το 2019, η κινητοποίηση μοιάζει μέχρι τώρα να περιορίζεται από τη μεγάλη ανάπτυξη της αστυνομίας, τις καθημερινές έγνοιες για την αναζήτηση τροφής και τις διαιρέσεις της αντιπολίτευσης.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.