Quantcast
Βενεζουέλα: Προσωρινή... εκεχειρία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης - enikonomia.gr
share

Βενεζουέλα: Προσωρινή… εκεχειρία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα συζητήσεων με στόχο να επιλυθεί η σοβαρή πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο απεσταλμένος του Βατικανού Κλαούντιο Μαρία Τσέλι.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση εκπροσώπων του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση του Βατικανού και της Unasur (Ένωση Εθνών της Νοτίου Αμερικής).

Η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει την αποπομπή του Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί για μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που έχουν πλήξει τη Βενεζουέλα.

Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τέσσερα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν από διαφορετικές ομάδες, οι οποίες θα σχηματιστούν «αμέσως», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ο Τσέλι μετά την πρώτη «συνάντηση σε πλήρη σύνθεση του εθνικού διαλόγου».

Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν είναι «η ειρήνη, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η εθνική κυριαρχία», «η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποζημίωση των θυμάτων και η συμφιλίωση», «οικονομικά και κοινωνικά», καθώς και η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η κατάρτιση ενός εκλογικού χρονοδιαγράμματος».

«Στο πλαίσιο του στόχου διατήρησης και διασφάλισης ενός κλίματος ειρήνης και συνεννόησης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεσμεύονται να ρίξουν τους τόνους στην πολιτική συζήτηση», αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης.

Πάντως στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο εξ αρχής ότι στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία σε σχέση με τους όρους μιας δημοκρατικής μετάβασης για το υπόλοιπο του 2016».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «δεσμεύεται απολύτως» στη διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στις 11 Νοεμβρίου στο Καράκας.

Η συμφωνία για συζητήσεις έγινε την ώρα που η αντιπολίτευση ενισχύει την εκστρατεία της με στόχο την αποπομπή του Μαδούρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, ενώ μια ακόμη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, με την αντιπολίτευση να έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει πορεία ως το προεδρικό μέγαρο.

Από το 2002, οπότε πραγματοποιήθηκε ένα σύντομο και αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες, δεν έχει επιτραπεί στην αντιπολίτευση να πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο.

Παράλληλα το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση, έχει ξεκινήσει μια «πολιτική δίκη» εναντίον του Μαδούρο τον οποία κατηγορεί ότι έχει παραμελήσει τα καθήκοντά του. Πρόκειται βέβαια κυρίως για μια συμβολική κίνηση, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει τη δικαιοδοσία να κινήσει την αποπομπή ενός προέδρου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.