Τον φόρο που έχει επιβληθεί στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης θα μειώσει προσωρινά κατά 5 λεπτά το λίτρο η Αυστρία και θα περιορίσει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων λιανικής καυσίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός
Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της αύξησης της τιμής του πετρελαίου λόγω του πολέμου στο Ιράν. «Μειώνουμε τον φόρο στο πετρέλαιο και εισάγουμε μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το περιθώριο κέρδους σε όλη την αλυσίδα αξίας. Αυτά τα ειδικά μέτρα θα μειώσουν την τιμή του ντίζελ και της βενζίνης περίπου κατά 10 λεπτά του ευρώ το λίτρο» τόνισε ο καγκελάριος Κρίστιαν Στόκερ.
Το Ιράν προκαλεί σοκ στην αγορά πετρελαίου
Πολύ πριν επιτεθούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία κρατούσε ως όμηρο την κύρια αρτηρία μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, προκειμένου να αντισταθμίσει τη υπεροχή των στρατιωτών- εχθρών της, όπως ανέφεραν τρεις περιφερειακές πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό του Ιράν, σύμφωνα με το Reuters.
Για δεκαετίες, το Ιράν έχει πει πως εάν έρθει σε αντιπαράθεση, τότε θα περιορίσει την κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων στο Στενό του Ορμούζ.
Πρόκειται για το σημείο όπου οι αντίπαλοί του είναι περισσότερο εκτεθειμένοι, καθώς οι διαταραχές εκεί αντανακλώνται άμεσα στις παγκόσμιες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κύρια αρτηρία του Κόλπου για εξαγωγές βρίσκεται στο στόχαστρο και η Τεχεράνη έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα της περιοχής στο ισχυρότερο αποτρεπτικό της μέσο, σημείωσαν οι πηγές.
Σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που διέρχεται κανονικά από τον πορθμό και το Ιράν, βρίσκεται στις βόρειες ακτές του και έχει κλείσει.
Η κυκλοφορία μέσω του στενού έχει μειωθεί κατά 97% από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Το Ιράν έχει προβεεί σε παρόμοιες τακτικές και στο παρελθόν. Στον «Πόλεμο των Δεξαμενόπλοιων» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ιράν – Ιράκ (1980-1988), οι επιθέσεις σε πλοία μετέτρεψαν τον Κόλπο σε μία από τις πιο επικίνδυνες πλωτές οδούς στον κόσμο, κάτι που ανάγκασε την Ουάσινγκτον να συνοδεύει δεξαμενόπλοια μέσω του Στενού.
Ωστόσο, το Ιράν διαθέτει πλέον πολύ ισχυρότερα εργαλεία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μεγάλα οπλοστάσια από φθηνούς πυραύλους και drones, ικανά να απειλήσουν τη ναυτιλία σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή.
Η Τεχεράνη έδειξε- κατά τις επιθέσεις που έγιναν κατά τον τρέχοντα μήνα- ότι μπορεί να διαταράξει γρήγορα την κυκλοφορία μέσω του Στενού του Ορμούζ του Ορμούζ χωρίς να το κλείσει πλήρως.
