Quantcast
"Βράζει" η Μέση Ανατολή: Νέες προειδοποιήσεις της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση - ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

“Βράζει” η Μέση Ανατολή: Νέες προειδοποιήσεις της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση – ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Η Μέση Ανατολή “βράζει”. Η μεγάλη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό και πλέον αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ.

Το “φυτίλι” της έντασης έχει ανάψει για τα καλά μετά την εντολή Τραμπ για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί και παραμένει ενεργό. Και μπορεί ανώτεροι αξιωματούχοι του Ιράν να υποστηρίζουν ότι στόχος τους δεν είναι η “κλιμάκωση του πολέμου” ωστόσο οι απειλές συνεχίζονται, καθώς τονίζουν ότι η αντίδρασή τους έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική.
“ΤοΙράνδεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι Σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

“Πήραμε μέτρα αυτοάμυνας”

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή μερικές ώρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.




“Ήταν το πρώτο βήμα”

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν νωρίτερα να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.