Quantcast
Βραζιλία και Αργεντινή: Θα έχουν κοινό νόμισμα; Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο - enikonomia.gr
share

Βραζιλία και Αργεντινή: Θα έχουν κοινό νόμισμα; Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά της Βραζιλίας και της Αργεντινής βρίσκεται η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος. Όπως αναφέρουν οι FT,η Βραζιλία και η Αργεντινή θα ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα ότι θα αρχίσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί το δεύτερο μεγαλύτερο νομισματικό μπλοκ στον κόσμο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το σχέδιο για το κοινό νόμισμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες , όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή και άλλες χώρες της Ηπείρου. Για το θέμα αυτό μίλησαν αξιωματούχοι στους Financial Times. Oι συζητήσεις θα επικεντρωθούν αρχικά στο πώς το νέο νόμισμα, το οποίο η Βραζιλία αποκαλεί «sur» (νότος) θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο αλλά και να περιορίσει την εξάρτησή του από το δολάριο,σημείωσαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο νόμισμα θα μπορούσε να τρέξει» σε πρώτη φάση παράλληλα με το βραζιλιανικό ρεάλ και το αργεντινικό πέσο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Σέρχιο Μάσα είπε πως θα αρχίσει μια συζήτησή για τις παραμέτρους που πρέπει να υπάρχουν για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται δημοσιονομικά θέματα,  όπως το μέγεθος της οικονομίας αλλά και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μελέτη που θα αφορά έναν μηχανισμό για τις εμπορικές συναλλαγές πρόσθεσε.  «Δεν θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες  προσδοκίες». . . αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η Λατινική Αμερική».

Αρχικά το σχέδιο για το κοινό νόμισμα θα είναι διμερές, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα προσκαλέσουν και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ρόλος του κοινού νομίσματος για τον υπόλοιπο κόσμο

Σύμφωνα με τους FT, μια νομισματική ένωση της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη Νομισματική Ένωση είναι η Ευρωζώνη καθώς αντιπροσωπεύει το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους δολαρίου.

Πάντως υπάρχουν και άλλες Νομισματικές Ενώσεις αλλά αντιπροσωπεύουν πολύ μικρότερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων η CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και συνδέεται με το ευρώ αλλά και η Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιεί το δολάριο. Ωστόσο για να υλοποιηθεί το σχέδιο για το κοινό νόμισμα ενδέχεται να χρειαστούν πολλά χρόνια  καθώς ο Σέρχιο Μέσα είπε πως η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να φτιάξει το ευρώ. Την Αργεντινή επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και αναμένεται να κάνει και επίσημες ανακοινώσεις για το κοινό νόμισμα.

Βραζιλία και Αργεντινή: Έγιναν συνομιλίες και στο παρελθόν για το κοινό νόμισμα -Γιατί δεν κατέληξαν σε συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν είχαν συζητήσει η Βραζιλία και η Αργεντινή για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, ωστόσο οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας δεν ήταν σύμφωνη με αυτό, όπως ανέφερε αξιωματούχος. Ωστόσο επειδή και οι δύο χώρες έχουν τώρα αριστερούς ηγέτες υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη  στο να επιτευχθεί αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.