Quantcast
Βρετανία: Νέο ρεκόρ στον ρυθμό αύξησης των μισθών - Οι φόβοι που προκαλεί στην Τράπεζα της Αγγλίας - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Νέο ρεκόρ στον ρυθμό αύξησης των μισθών – Οι φόβοι που προκαλεί στην Τράπεζα της Αγγλίας

δημοσιεύτηκε:

Οι βασικοί μισθοί στη Βρετανία σημείωσαν νέο ρεκόρ στον ρυθμό αύξησης, σύμφωνα με σημερινά (Τρίτη)στατιστικά στοιχεία, εντείνοντας τις ανησυχίες στην Τράπεζα της Αγγλίας για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις στην βρετανική οικονομία ακόμη και μετά από 14 συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν νέα σημάδια «ψύξης» στην αγορά εργασίας με το ποσοστό της ανεργίας να αυξάνεται απροσδόκητα στο 4,2% από 4,0% και να είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ο ρυθμός αύξησης των βασικών μισθών έχει φτάσει το 7,8% -είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2001. Ηεν λόγω αύξηση υποδηλώνει περαιτέρω πιέσεις στον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού στη Βρετανία. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί εργοδότες καταφεύγουν σε αυξημένες προσφορές αμοιβών για να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν προσωπικό.

Η ετήσια αύξηση των μισθών συμπεριλαμβανομένων των μπόνους ενισχύθηκε με ρυθμό 8,2%, που είναι ο ισχυρότερος εκτός της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι κρατικές επιδοτήσεις παραμόρφωσαν τα δεδομένα.

Πάντως, ο Samuel Tombs, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, είπε ότι οι αυξήσεις των μισθών πρόκειται να επιβραδυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.