share

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ είναι έτοιμος να γίνει ο νέος Πρωθυπουργός

δημοσιεύτηκε:

Έτοιμος να γίνει ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας φαίνεται πως είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο αντίπαλός του και ο πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το κόμμα τους έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική ιστορία της χώρας. Ο 42χρονος Σούνακ ενδέχεται να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμη και σήμερα αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες.

Οι προκλήσεις για τον Ρίσι Σούνακ

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων. Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Ο Σούνακ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της άλλης υποψήφιας στην κούρσα, της Πένι Μόρντοντ που αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία.

Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ που είναι πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150 έχουν στηρίξει τον Σούνακ.

Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν πάντως μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.

« Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί », δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, που  υποστηρικτής του Σούνακ.

Ποιος είναι ο Σούνακ

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown .

Αν ο Σούνακ βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η οικογένειά του μετανάστευσε  το 1960 στη Βρετανία.  Την περίοδο εκείνη  πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του Iνδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems αλλά εργάστηκε και ως αναλυτής στην Goldman Sachs.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.