Quantcast
Βρετανία: Παγιωμένες και εκτεταμένες ανισότητες σε βάρος των εθνοτικών μειονοτήτων - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Παγιωμένες και εκτεταμένες ανισότητες σε βάρος των εθνοτικών μειονοτήτων

δημοσιεύτηκε:

Οι “παγιωμένες και εκτεταμένες” ανισότητες, που διαπιστώνεται ότι υφίστανται στη Βρετανία οι εθνοτικές μειονότητες, σε συνδυασμό με μια αύξηση των εγκλημάτων μίσους από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη θέσπισης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής από τη βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, επισημαίνει σήμερα στηριζόμενη σε έκθεσή της η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC).

Η EHRC διαπιστώνει στο έγγραφό της αυτό ότι οι ευκαιρίες που έχουν στη ζωή τους οι νέοι άνθρωποι στη Βρετανία που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.

Ο Ντέιβιντ Άιζαακ, ο οποίος έγινε πρόεδρος της EHRC τον Μάιο, κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει νέους στόχους για να μειωθούν οι ανισότητες βάσει της καταγωγής στο βρετανικό ποινικό σύστημα, στην παιδεία και στην απασχόληση στη χώρα.

“Ο συνδυασμός της αύξησης στα εγκλήματα μίσους μετά την απόφαση για Brexit και οι βαθιές ανισότητες βάσει της καταγωγής στη Βρετανία προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα”, σημειώνει ο ίδιος στην έκθεση αυτή της EHRC.

Την εβδομάδα που ακολούθησε του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που αναφέρθηκαν στην αστυνομία μέσω Διαδικτύου αυξήθηκε κατακόρυφα, την ώρα που η ανησυχία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές ήταν αυτή που ώθησε πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

“Η σημερινή έκθεση υπογραμμίζει το πόσο πολύ παγιωμένη εξακολουθεί να είναι στην κοινωνία μας η ανισότητα και η αδικία ανάλογα με την καταγωγή”, υπογράμμισε ο Άιζαακ.

Η έρευνα αυτή της EHRC, που είναι η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ ο φορέας αυτός στη Βρετανία όσον αφορά τις ανισότητες που υφίστανται τα μέλη των εθνοτικών μειονοτήτων, έδειξε ότι η μακροχρόνια ανεργία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών που προέρχονται από κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων έχει αυξηθεί κατά 49% από το 2010, ενώ για τους λευκούς έχει μειωθεί κατά 2%.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της EHRC, οι μαύροι, οι ασιάτες και οι λοιποί εργαζόμενοι που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες δεν χαίρουν ίσης αντιμετώπισης στην αγορά εργασίας. Επιπροσθέτως οι πτυχιούχοι που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες έχουν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι απ’ό,τι οι λευκοί εργαζόμενοι που έχουν πτυχία.

Επιπλέον οι αποδοχές των μαύρων πτυχιούχων εργαζομένων είναι κατά μέσον όρο 23,1% πιο χαμηλές από αυτές των λευκών πτυχιούχων εργαζομένων.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δεσμευτεί να θέσει την κυβέρνησή της στην υπηρεσία “των απλών εργαζομένων”, στο πλαίσιο του σχεδίου της να γεφυρώσει το χάσμα στη βρετανική κοινωνία που ανέδειξε το δημοψήφισμα για το Brexit.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.