Quantcast
Βρυξέλλες: Προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα - enikonomia.gr
share

Βρυξέλλες: Προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα

δημοσιεύτηκε:

Πρόκειται για το τέταρτο έγγραφο προβληματισμού που υποβάλει η Κομισιόν, ενώ έχουν προηγηθεί ήδη τα έγγραφα για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ΝΑΤΟ όπου απέφυγε να δεσμευθεί για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και η δήλωση που ακολούθησε της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την ασφάλειά τους στα χέρια τους, κάνει εξαιρετικά επίκαιρο το σημερινό έγγραφο προβληματισμού.

Η Κομισιόν προτείνει ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο αποφεύγει να επιλέξει το βαθμό αυτής της συνεργασίας βάζοντας στο «τραπέζι» τρία εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με τη βούληση των κρατών μελών. Τα σενάρια αυτά αρχίζουν από μια εθελοντική κατά περίπτωση απλή συνεργασία και φτάνουν μέχρι την κοινή άμυνα και την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο χρονικός ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2025.

Σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας


Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει μια μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε εθελοντική βάση και ανάλογα με την περίπτωση.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο προχωρημένο γιατί προβλέπει μια στενή συνεργασία με κοινούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους, έτσι ώστε να ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο προωθημένο γιατί προβλέπει κοινές αναλήψεις επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών, ναυτικές επιχειρήσεις σε εχθρικό περιβάλλον διάθεση στρατού στην ευρωπαϊκή άμυνα και κοινό σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, η Κομισιόν παράλληλα με το έγγραφο προβληματισμού πρότεινε σήμερα και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της άμυνας καθώς και την κοινή απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού με κοινές παραγγελίες.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.