Quantcast
Weidmann: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Weidmann: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωση η ΕΚΤ πριν λίγες ημέρες.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ανέφερε, μάλιστα, πως ο ίδιος καταψήφισε την πρόταση έναρξης ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εξήγησε πως η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε κάποιες μεμονωμένες χώρες της περιφέρειας του ευρώ.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι τα αποτελέσματα, αλλά στην Ευρώπη θα είναι πιθανόν μικρότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Jens Weidmann και προσέθεσε: «Τα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερα όταν άρχισε το δικό τους πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν περισσότερο τις αγορές κεφαλαίων για την χρηματοδότησή τους, έτσι οι αγορές της κεντρικής τράπεζας μπορούν να έχουν αμεσότερο αντίκτυπο στην δική τους οικονομία από ό,τι σε μία οικονομία που χρηματοδοτείται περισσότερο από τις τράπεζες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.