Quantcast
WSJ: «Αναζητώντας διέξοδο στο Παρίσι» - enikonomia.gr
share

WSJ: «Αναζητώντας διέξοδο στο Παρίσι»

δημοσιεύτηκε:

Σε δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Greek Officials, Inspectors Hope to Break Deadlock on Reform Programm», η Wall Street Journal υπενθυμίζει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν «βαλτώσει» από τον Οκτώβριο.
 
Παράλληλα, σημειώνει πως η Ελλάδα, δια μέσου των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, προσδοκά να εξέλθει του προγράμματος βοήθειας έως το τέλος του 2014.
 
Πάντως, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές, δεδομένου του τεταμένου κλίματος μεταξύ Ελλάδας και τρόικα.
 
Ας σημειωθεί πως το κλίμα έντασης καλλιεργήθηκε εξαιτίας της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2015, δίχως να λάβει την έγκριση της τρόικα.
 
Οι εξελίξεις όμως, έχουν τρομοκρατήσει και τις αγορές, καθώς τα ελληνικά 10ετή ομόλογα παραμένουν στα απαγορευτικά επίπεδα του 8%.
 
Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, η Wall Street Journal διατείνει πως η Ελλάδα στοχεύει σε ένα μίνι δημοσιονομικό έλλειμμα, της τάξης των 338 εκ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.
 
Η τρόικα όμως, απορρίπτει τους ελληνικούς υπολογισμούς και ανεβάζει το έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, ζητώντας από την Αθήνα να προβεί σε πρόσθετες περικοπές, ύψους 1,8 έως και 3,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση της Αθήνας ωστόσο, βάζει φρένο στα σχέδια των πιστωτών, φοβούμενη πως η λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
 
Άλλωστε, υπενθυμίζει καταλήγοντας η αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ή τουλάχιστον στην αποκλιμάκωση της επιτήρησης από την τρόικα, έως τα τέλη του έτους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.