Quantcast
WSJ: Ευκαιρία να αγοράσετε ένα ελληνικό νησί - enikonomia.gr
share

WSJ: Ευκαιρία να αγοράσετε ένα ελληνικό νησί

δημοσιεύτηκε:

Σε εκτενές αφιέρωμα της Wall Street Journal  η Ελλάδα αναφέρεται ως ιδανική επιλογή, με τα πολλά νησάκια που την περιστοιχίζουν, το άπλετο φως του ήλιου και τις παραλίες με τα τιρκουάζ νερά.

Παραδοσιακά,  αυτά τα νησιά δεν βγαίνουν προς πώληση και παραμένουν στις ίδιες οικογένειες για πολλές γενιές, αναφέρει η εφημερίδα.  Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το άρθρο, προς πώληση είναι περίπου 20 ιδιωτικά ελληνικά νησιά.

Ο Ριμπολόβλεφ κατέβαλε  158 εκατ. δολ. για να αγοράσει το νησί που πριν από 45 χρόνια έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τζάκι Κένεντι. Ο Αλέξανδρος Μουλάς, ατζέντης στον τομέα του real estate της εταιρείας Savills , αναφέρει στην εφημερίδα: «Μετά την αγορά του Σκορπιού υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα ελληνικά νησιά. Ειδικά πέρυσι το ενδιαφέρον εντάθηκε. Συνήθως μας προσεγγίζει ένας μεσάζοντας που λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου πλούσιου, το όνομα του οποίου κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό». Το άρθρο υπενθυμίζει την περίπτωση της Οξιάς που φέρεται να έχει αγοραστεί από τον πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ-Θανί, αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Με τις τιμές να έχουν πέσει αρκετά, ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «χτυπήσουν» ένα νησί προσφέροντας από λίγα εκατομμύρια ευρώ, μέχρι και πάνω από 100 εκατομμύρια, αναφέρει η WSJ. Εξαρτάται από τις ανέσεις που προσφέρει το νησί, όπως νερό και ηλεκτρικό και σε κάποιες περιπτώσεις προβλήτα για τα γιοτ. Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση στις τιμές που αγγίζει ακόμη και το 30%.

Τα περισσότερα από αυτά τα 20 νησιά προς πώληση δεν έχουν καμία υποδομή. Κάποια εξ αυτών είναι κυρίων βραχώδη. Η Νήσσος, που βρίσκεται στο Ιόνιο πέντε ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα, τιμολογείται στα περίπου 6,8 εκατ. δολάροα και μπορεί να “φιλοξενήσει” έξι κατοικίες μέχρι 130 τμ η καθεμιά. Το κοντινό νησάκι Ομφορι τιμολογείται στα 62 εκατ. δολ κι έχει ένα μικρό κτήριο.

 

Το Ομφόρι

 

Η Ελλάδα με τα 6.000 νησιά της σίγουρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσφοράς, ωστόσο υπάρχουν άλλα προβλήματα σε πολλά από αυτά τα νησιά που οφείλουν να γνωρίζουν οι επίδοξοι αγοραστές. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι δυσπρόσιτα, ενώ η γραφειοκρατία στέκει ως ένας ισχυρός «εχθρός» για να περάσει ένα νησί στην κατοχή κάποιου πλούσιου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, χρειάζονται 32 βήματα μέχρι να φτάσει κάποιος να δηλώνει ιδιοκτήτης ενός νησιού. Παράλληλα το ελληνικό κράτος θα πρέπει να βεβαιωθεί πως η αγορά δεν πρόκειται να προσβάλει την εθνική ασφάλεια. Επιπροσθέτως επειδή στην Ελλάδα οι θάλασσες και τα νησιά είναι δημόσια, ο καθένας μπορεί να έρθει σε ένα ιδιόκτητο νησί και να κάνει το μπάνιο του ανενόχλητος!

Άλλο ένα πρόβλημα είναι οι ντόπιοι. Η περίπτωση του Γιάννη Περιώτη είναι χαρακτηριστική. Θέλησε να αναπτύξει το νησί Αρκούδι στο Ιόνιο, αίφνης όμως αντιλήφθηκε πως το νησί είχε έναν κάτοικο: ένα βοσκό με τις γίδες του. Το θέμα λύθηκε μέσω της δικαστικής οδού που τράβηξε χρόνια και τελικά το νησί πέρασε στα χέρια του Περιώτη.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι πολλοί ιδιοκτήτες νησιών, λόγω της κρίσης, επιθυμούν να πουλήσουν όσο όσο την περιουσία τους, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τους φόρους, πόσο μάλλον από φέτος που εφαρμόστηκε και ο πρώτος (δηλωμένος) μόνιμος φόρος επί τον ακινήτων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.