Quantcast
WTTC: Στα προ πανδημίας επίπεδα ο τουρισμός το 2023 - enikonomia.gr
share

WTTC: Στα προ πανδημίας επίπεδα ο τουρισμός το 2023

δημοσιεύτηκε:

Στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να επιστρέψει το 2023 ο παγκόσμιος τουρισμός, σύμφωνα με το WTTC.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), οι παγκόσμιοι κλάδοι των ταξιδιών και του τουρισμού αναμένεται να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και να “τρέξουν” με ρυθμό που θα ξεπεράσει αυτόν της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), η βιομηχανία του τουρισμού αναμένεται να καταγράψει ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% από το 2022 στο 2023, συγκριτικά με αύξηση 2,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, και να δημιουργήσει 126 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Το 2019, ο τουρισμός αντιστοιχούσε στο ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, αλλά η πανδημία του κορονοϊού “αποδεκάτισε” τη βιομηχανία των 9,6 τρισ. δολαρίων, μειώνοντας στο ήμισυ την αξία του παραγόμενου προϊόντος και αφήνοντας 62 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά.

Τι λέει η πρόεδρος του WTTC

«Η ανάκαμψη πρόκειται να είναι τόσο εντυπωσιακή που θα ανακάμψει πραγματικά με ισχύ. Αυτό, πράγματι, εξαρτάται φυσικά από το εκ νέου “άνοιγμα” της Κίνας», δήλωσε η πρόεδρος του WTTC Τζούλια Σίμσον, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να ξανανοίξουν τα σύνορά τους.

Η κινεζική πολιτική της “μηδενικής ανοχής” απέναντι στην COVID και τα συνεχή lockdowns έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και τα εγχώρια και διεθνή ταξίδια. Το ΑΕΠ της βιομηχανίας ταξιδιών και τουρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,35 τρισ. δολάρια φέτος και στα 9,6 τρισ. δολάρια το 2023, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδά του.

Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο αναμένεται να ανακάμψουν στα 300 εκατ. φέτος και στα 324 εκατ. το 2023, κοντά στα 333 εκατ. που καταγράφηκαν στο 2019, σύμφωνα με το WTTC.

Μόνο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το ΑΕΠ της βιομηχανίας της φιλοξενίας πιθανόν να ανέλθει στα 3,4 τρισ. δολάρια το 2023, ήδη πάνω από τα 3,3 τρισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2019, σύμφωνα με το WTTC.

Συγκριτικά με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καταγράφεται υστέρηση στα ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού λόγω των αυστηρών συνοριακών περιορισμών σε πολλές χώρες. Στη νοτιοανατολική Ασία, οι ταξιδιώτες επιστρέφουν τώρα στα αεροπλάνα καθώς στις χώρες της περιοχής αυτής αίρονται οι κανόνες για είσοδο των επισκεπτών και για καραντίνα λόγω της COVID-19. Ωστόσο η πλήρης ανάκαμψη θα είναι βραδεία, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.