Quantcast
Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής για τη διαδοχή στην ΕΕ - Δεν θα είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις λέει η Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής για τη διαδοχή στην ΕΕ – Δεν θα είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις λέει η Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου


“Από το πως φαίνονται τα πράγματα, αυτές οι διαβουλεύσεις δεν θα είναι εύκολες”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στο έκτακτο δείπνο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι 28 της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για τη διαδοχή στα κορυφαία πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παρά τις όποιες διαβουλεύσεις στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, η φόρμουλα που έχει προκύψει στο παρασκήνιο δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθει όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – ή να συγκεντρώνει με ευκολία το 75% αυτών και ταυτόχρονα το 65% του πληθυσμού.

“Τα λεφτά μου στην τσέπη μου” είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, κληθείς να απαντήσει σε ποιον υποψήφιο “βάζει τα λεφτά του”. Σημείωσε ακόμη ότι “η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που πρέπει οι απόψεις της να ληφθούν σοβαρά για την επιλογή του Πρόεδρου της Κομισιόν” και πως ο διάδοχός του “θα πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει την ικανότητα να ακούει”.

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές, μετέφεραν στον Τύπο τη γνωστή ρήση “όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο Πάπας βγαίνει Καρδινάλιος”, εξηγώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μετέφερε στον Τύπο πως παρότι δεν έχει αποκλείσει ονόματα, έχει περιγράψει “πως δεν πρέπει να είναι” ο διάδοχος του Γιούνκερ και του Τουσκ. Aπό την άλλη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ συνεχίζει μέχρι και την τελευταία στιγμή τις επαφές – συναντόμενος κατ’ ιδίαν και με τον πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών Μ. Ρούττε.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπεττέλ αντιθέτως εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως “θα υπάρξει μια πρόοδος απόψε – η νύχτα έχει πολλές ώρες – είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση”.

Σημείωσε δε ότι θα προτιμούσε ένα “ισορροπημένο πακέτο”, το οποίο θα σήμαινε ότι “εάν έχουμε δύο άνδρες, να έχουμε και δύο γυναίκες” και πρόσθεσε: “για μένα η ισορροπία μεταξύ των φύλων είναι σημαντική, επίσης στις κορυφαίες θέσεις – δεν μπορούμε απλώς να μιλάμε γι `αυτό, αλλά πρέπει επίσης να το κάνουμε”.

Την άποψη ότι “η Ευρώπη χρειάζεται πρόεδρο της Κομισιόν που να ενώνει, και ο Φρανς Τίμμερμανς δεν ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή”, μετέφερε στον Τύπο ο Πολωνός Πρωθυπουργός Μοραβιέσκυ.

“Ο Τίμμερμανς δεν είναι συμβιβαστικός υποψήφιος, είναι ο υποψήφιος που διαιρεί έντονα την Ευρώπη – σιγουρα δεν καταλαβαίνει την Ευρώπη που αναδύεται μετά την κατάρρευση του κουμουνισμού”, είπε

Τέλος ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράττας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από την πλευρά της Εσθονίας, είναι πολύ σημαντικό να καταγραφεί “δημογραφική, γεωγραφική ισορροπία και ισορροπία μεταξύ των φύλων”, αισιόδοξος ότι η νύχτα δεν θα είναι πολύ μακρά.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.