Quantcast
Υεμένη: Πεδίο μάχης το αεροδρόμιο στην Ταΐζ - enikonomia.gr
share

Υεμένη: Πεδίο μάχης το αεροδρόμιο στην Ταΐζ

δημοσιεύτηκε:

Το αεροδρόμιο της πόλης Ταΐζ, κοντά στο ‘Αντεν, τέθηκε σήμερα το πρωί υπό τον έλεγχο των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι και στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το αεροδρόμιο της μεγάλης αυτής πόλης στη νότια Υεμένη ελέγχεται πλέον από τους Χούτι και τους συμμάχους τους, διευκρίνισε η πηγή.

Από την Ταΐζ περνά ο δρόμος προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι μετά τη διαφυγή του τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου οι Χούτι που κατέλαβαν την πρωτεύουσα, του είχαν επιβάλει κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι Χούτι υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν και ο πρόεδρος Χάντι από τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας.

Περίπου 300 Χούτι, με στρατιωτική στολή, και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στον περίβολο του αεροδρομίου της Ταΐζ. Ενισχύσεις κατέφθαναν από τη Σαναά, 250 χλμ. βορειότερα, διευκρίνισε πηγή του αερολιμένα.

“Οι στρατιώτες αυτοί είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σάλεχ” ο οποίος, τρία και πλέον χρόνια από την απομάκρυνσή του από την εξουσία ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις, ασκεί ακόμη επιρροή στις τάξεις διαφόρων σωμάτων στρατού, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Πολιτοφύλακες Χούτι έκαναν περιπολίες σε ορισμένες συνοικίες της Ταΐζ και εγκατέστησαν σημεία ελέγχου στη Νάκιλ αλ-Ιμπελ και την αλ-Ραχίντα, δύο τοποθεσίες που βρίσκονται αντίστοιχα 30 χλμ. και 80 χλμ., στο νότο, ανέφεραν πηγές τοπικών φυλών.

Απέναντι στην προέλαση των Χούτι προς το Άντεν, οι πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Χάντι, με την υποστήριξη φυλών και μελών των “λαϊκών επιτροπών” (εθελοντών πολεμιστών) άρχισαν σήμερα να ενισχύουν την άμυνα γύρω από την πρωτεύουσα του νότου, σύμφωνα με πηγές της των υπηρεσιών ασφάλειας και του στρατού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.