Quantcast
Υεμένη: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των Χούτι στη Σαναά - enikonomia.gr
share

Υεμένη: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των Χούτι στη Σαναά

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες πολίτες της Υεμένης κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα εναντίον της ομάδας των Χούτι που ελέγχει τη χώρα, δύο ημέρες αφότου η παραίτηση του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι δημιούργησε πολιτικό κενό.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ένα πλήθος που εκτιμάται ότι έφθανε έως και τους 10.000 ανθρώπους πορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Σαναά προς την οικία του Χάντι και πάλι πίσω, μία απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, καταγγέλλοντας τόσο την ομάδα των σιιτών μουσουλμάνων Χούτι όσο και την κυρίαρχη σουνιτική Αλ Κάιντα.

“Να ζήσει ο λαός της Υεμένης. Όχι στους Χούτι και όχι στον Άφας”, φώναζε το πλήθος, χρησιμοποιώντας ένα παρατσούκλι του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος ανατράπηκε το 2011 από μία εξέγερση που έθεσε τέρμα στην 33χρονη διακυβέρνησή του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι ο Σάλεχ είχε βοηθήσει τους Χούτι να καταλάβουν τη Σαναά, πρωτεύουσα της κυρίως σουνιτικής χώρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Χάντι, που παραιτήθηκε την Πέμπτη, επέρριψε στον έλεγχο της Σαναά από τους Χούτι την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών του να οδηγήσει την Υεμένη προς τη σταθερότητα έπειτα από χρόνια αναταραχής, φυλετικών συγκρούσεων, εντεινόμενης φτώχειας και πληγμάτων με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ εναντίον ισλαμιστών σουνιτών μαχητών.

Οι Χούτι ουσιαστικά κρατούσαν αιχμάλωτο τον Χάντι στην κατοικία του αυτή την εβδομάδα. Τον κατηγορούν ότι παραβίασε μία συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας την οποία υπέγραψαν με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας στην παρουσία του αφότου κατέλαβαν τη Σαναά.

“Βγήκαμε σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουμε το πραξικόπημα και τον έλεγχο της πρωτεύουσας από τους παραστρατιωτικούς Χούτι”, δήλωσε μία φοιτήτρια που συστήθηκε ως Μαϊμούνα, κρατώντας ένα πανό στο οποίο εξέφραζε τη διαμαρτυρία της για τα σχέδια να ενσωματωθούν μαχητές Χούτι στον στρατό.

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν την κυκλοφορία μπροστά από το σπίτι του Χάντι, αποδοκίμασαν τους μαχητές Χούτι που βρίσκονταν στην περιοχή και φώναξαν “Φύγετε, Χούτι, φύγετε”.

Μαχητές Χούτι εμπόδισαν διαδηλωτές να πλησιάσουν πολύ κοντά στην κατοικία του Χάντι, αλλά εκείνοι και η αστυνομία κράτησαν αποστάσεις και η διαδήλωση έληξε ειρηνικά, δήλωσαν μάρτυρες.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες επαρχίες όπως η Ταΐζ, η Χοντέιντα, η αλ-Μπάιντα και η Ιμπ, δήλωσαν κάτοικοι.

Την Παρασκευή, χιλιάδες υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στη Σαναά με πανό που έγραφαν “Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ”, ένα σύνθημα που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της ομάδας.

Καθώς δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση στη Σαναά, οι τοπικές αρχές σε ορισμένες περιοχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν θα λαμβάνουν εντολές από την πρωτεύουσα, προκαλώντας την ανάδυση φόβων ότι η χώρα θα αρχίσει να διαμελίζεται.

Τέτοιες ανακοινώσεις έκαναν επαρχίες που αποτελούσαν την πρώην Νότια Υεμένη –όπου ένα αποσχιστικό κίνημα απαιτεί ανεξαρτησία– και η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ ανατολικά της Σαναά.

Το κοινοβούλιο της Υεμένης έχει προγραμματίσει να συνέλθει αύριο Κυριακή προκειμένου να συζητήσει την παραίτηση του Χάντι. Βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γιαχία αλ-Ράι, που προέρχεται από το κόμμα του Σάλεχ Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, θα αναλάβει πρόεδρος της χώρας για μία μεταβατική περίοδο μέχρι να διοργανωθούν νέες εκλογές.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.