Quantcast
Ύφεση 4,8% στη Ρωσία το 2015 - enikonomia.gr
share

Ύφεση 4,8% στη Ρωσία το 2015

δημοσιεύτηκε:

Kατά  4,8% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ρωσίας φέτος συνεπεία της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που προχώρησε χθες σε δραματική πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης του Σεπτεμβρίου που έκανε λόγο για ύφεση 0,2%.

Σύμφωνα με την EBRD, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -κατά μέσο όρο- θα εμφανίσουν φέτος οι 35 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς η σχετική πρόβλεψη αναπροσαρμόστηκε στο -0,3% από 1,7%.

Και τούτο διότι ο αντίκτυπος από την καθίζηση της ρωσικής οικονομίας υπερκεράζει τις θετικές επιπτώσεις από το φθηνότερο πετρέλαιο, ακόμα και για τους καθαρούς εισαγωγείς μαύρου χρυσού.

Για τις χώρες της περιοχής που είναι παραγωγοί ενέργειας και έχουν και στενές σχέσεις με τη Μόσχα, όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης «ψαλιδίστηκαν» έντονα, στο 1,5% (από 5,1% τον Σεπτέμβριο) για το Καζακστάν και στο 1,5% (από 3%) για το Αζερμπαϊτζάν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.