Quantcast
Υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

Υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα κατανεμηθούν τα διάφορα υπουργεία. Ήδη όμως η κατάρτιση της λίστας προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον μέχρι πριν λίγες μέρες εντολοδόχο και τώρα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η προσωρινή κυβέρνηση εκλογών μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, έπρεπε κατά το τουρκικό Σύνταγμα να συγκροτηθεί από όλα τα κόμματα σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση και το ακροδεξιό κόμμα αρνήθηκαν τη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς δέχτηκε.

 

Συμμετοχή και του ακροδεξιού Τουρκές

Σε μια ύστατη προσπάθεια να προσελκύσει την αντιπολίτευση ο Τούρκος πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές σε βουλευτές της αντιπολίτευσης επιτυγχάνοντας τελικά την αποστασία του ακροδεξιού Τουρούλ Τουρκές-γιου του ιδρυτή του κόμματος των Γκρίζων Λύκων-ο οποίος δέχτηκε να μπει στην κυβέρνηση και αναμένεται να διαγραφεί από το κόμμα του.

Παράλληλα, ένας από τους τρεις βουλευτές που πρότεινε για υπουργούς από το κόμμα του Ντεμιρτάς αρνήθηκε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση κι έτσι το φιλοκουρδικό κόμμα εκπροσωπείται μόνο από δύο μέλη του στην κυβέρνηση.

Οι θέσεις που προορίζονταν για τα άλλα κόμματα θα καλυφθούν από ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης που θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε εκλογές, εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμφυλίου πολέμου και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν και πάλι μη αυτοδυναμία του κόμματος του Νταβούτογλου και ίσως ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.