Quantcast
Υψηλότερα επιτόκια εκτός Γερμανίας αλλά με ρίσκο - enikonomia.gr
share

Υψηλότερα επιτόκια εκτός Γερμανίας αλλά με ρίσκο

δημοσιεύτηκε:

Στην εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που διανύουμε, επιτόκια της τάξης του 0,9% ή 1,6% για ετήσια κατάθεση χρημάτων σε κλειστό αποταμιευτικό λογαριασμό φαντάζουν άκρως ελκυστικά για τους γερμανούς καταθέτες.

Απέναντι στα επιτόκια αυτά, που προσφέρουν ειδικοί χρηματοοικονομικοί ιστότοποι, όπως ο Savedo και ο Weltsparen, οι γερμανικές τράπεζες έχουν να αντιπαρατάξουν στην καλύτερη περίπτωση επιτόκια που μετά βίας υπερβαίνουν το μηδέν.

Οι ειδικοί αυτοί ιστότοποι λειτουργούν διαμεσολαβητικά μεταξύ καταθετών και τράπεζας με στόχο τη μεταφορά καταθέσεων από τη Γερμανία σε τράπεζες της Πορτογαλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Στην Χρηματοοικονομική και Επενδυτική Έκθεση Invest, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου στη Στουτγκάρδη, ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των νεόκοπων επενδυτικών ιστοτόπων.

Αυτοί συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της πολιτικής εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία παροτρύνει τους ιδιώτες και τις εταιρείες στην Ευρώπη να διοχετεύσουν τα χρήματά τους στην αγορά για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ίδια ώρα οι εν λόγω ιστότοποι ενθαρρύνουν τους Γερμανούς παρ’ όλα αυτά να καταθέτουν τα χρήματά τους.

«Στη Γερμανία υπήρχαν επί δεκαετίες αξιοπρεπή επιτόκια για τις αποταμιεύσεις», επισήμανε ο επικεφαλής του πόρταλ Savedo Κρίστιαν Τίσεν. Όπως λέει ο ίδιος, οι γερμανοί καταθέτες διαπιστώνουν βαθμιαία ότι «οι καταθέσεις τους υπό αυτές τις συνθήκες δεν πολλαπλασιάζονται αλλά συρρικνώνονται», δεδομένης και της αύξησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον Τίσεν, οι γερμανοί αποταμιευτές καταθέτουν ολοένα και συχνότερα τα χρήματά τους εκτός Γερμανίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πάντα υπάρχει ρίσκο


Οι διαμεσολαβητικοί ιστότοποι διαφημίζουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό ως απόλυτα ασφαλείς, επικαλούμενοι συχνά ότι «καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και καταθέτη είναι εγγυημένες βάσει ευρωπαϊκού δικαίου».

Ισχύει ότι ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς που διασφαλίζουν ποσά καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, τα οποία θα προστατεύονται σε περίπτωση που μια τράπεζα οδηγείται σε χρεοκοπία.

Παρ’ όλα αυτά τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων δεν προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια για τους γερμανούς καταθέτες, τονίζει ο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ, καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χοενχάιμ. Όπως επισημαίνει, βεβαίως και υπάρχει ρίσκο, «στην κεφαλαιαγορά τίποτα δεν χαρίζεται.

Όταν τα επιτόκια είναι τόσο αισθητά υψηλότερα, αυτό οφείλεται στο αυξημένο ρίσκο». Στα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων που έχουν συσταθεί σε ορισμένα κράτη της ΕΕ «υπάρχουν πολύ λίγα χρήματα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Όπως λέει, σε περίπτωση που αυτά τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή, καλείται να επέμβει η ΕΕ. «Αυτό πέτυχε στην τραπεζική κρίση της Κύπρου το 2013, αλλά θα υπάρχει μελλοντικά ακόμη η πολιτική βούληση εθνικά προβλήματα να αποκλιμακώνονται με χρήματα της ΕΕ;» διερωτάται ο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαιτούμενη πολιτική βούληση για διαμοιρασμό οικονομικών βαρών στην Ευρώπη περιορίζεται, όπως φανερώνουν οι εθνικιστικές τάσεις στη Γαλλία και το Brexit στη Μ. Βρετανία. «Το να πούμε ότι τα χρήματα είναι ασφαλή σε Βουλγαρία, Πορτογαλία και Ρουμανία δεν είναι σοβαρό», τονίζει ο Μπούργκχοφ, εξηγώντας ότι η κατάθεση χρημάτων σε τράπεζα χώρας της ΕΕ μπορεί να «πάει καλά», ωστόσο πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι «να πάει στραβά».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.