Quantcast
Ζιν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της μέσα στην ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Ζιν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της μέσα στην ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίζει την κινδυνολογία του για το μέλλον της Ελλάδας ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν του ινστιτούτου Ifo, στο Focus.

Ειδικότερα ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η Ελλάδα όσο βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης δεν θα ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα τονίζει ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους της θα διαγραφεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδεχομένως και με μείωση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δηλώνει στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Φελντ και προειδοποιεί το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας. «Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.