Quantcast
Ζιν: Λιτότητα και πακέτα διάσωσης, η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ζιν: Λιτότητα και πακέτα διάσωσης, η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τα πακέτα διάσωσης και κατά συνέπεια η πολική της λιτότητας είναι απαραίτητα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο και πρόεδρο του IFO, Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζοντας ότι η λιτότητα είναι η μόνη ελπίδα για την χώρα.

Όπως σημειώνει ο Ζιν για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή Ισπανία, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί την μείωση στις τιμές των προϊόντων τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη κατά περίπου 30%, όπως σημειώνει σε άρθρο του στο MarketWatch,

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει, ότι τα πακέτα διάσωσης ήταν απαραίτητα, για να απαλλαγεί η Ευρωζώνη από την οικονομική δυσπραγία, ενώ επέτρεψε στις χώρες της νότιας Ευρώπης να αναβάλουν την πραγματική υποτίμηση, με τη μορφή της μείωσης των τιμών των αγαθών, που θα οδηγούσε στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Χάρη στην οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης, οι τιμές αγαθών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί μόλις κατά 6%, όπως επισημαίνει ο Ζιν, ωστόσο σημειώνει ότι, από όλες τις χώρες που έλαβαν βοήθεια, μόνο η Ιρλανδία κατάφερε να την αξιοποιήσει.

«Η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τα πακέτα διάσωσης της Ευρώπης και σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.

Τα επίσημα δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους δανειστές έχουν αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, από 53 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010 σε 324 δισ. ευρώ, ή 181% του ΑΕΠ, σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό ανεργίας έχει υπερδιπλασιαστεί, από 11% έως 26%» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Ζιν, μία πιθανή επιλογή είναι, οι χώρες που δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές, να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουν το δικό τους εθνικό νόμισμα που θα είναι υποτιμημένο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.