Quantcast
Ζουζάνα Τσαπούτοβα: Η ξανθιά δικηγόρος που "σάρωσε" στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία - enikonomia.gr
share

Ζουζάνα Τσαπούτοβα: Η ξανθιά δικηγόρος που “σάρωσε” στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία

δημοσιεύτηκε:

Η φιλελεύθερη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης της Σλοβακίας, κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο και στον δεύτερο γύρο στις 30 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει τον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.

Η 45χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς κέρδισε το 40,55% των ψήφων έναντι 18,66% για τον Σέφκοβιτς, τον οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα Smer- SD, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σλοβακίας με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 48,73%.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus, η Τσαπούτοβα οδεύει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφές προβάδισμα και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.

«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε η Τσαπούτοβα, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας.

Η Τσαπούτοβα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα ο οποίος στηρίζει την Τσαπούτοβα.

«Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ενώ, είχε γίνει γνωστή , όταν ηγήθηκε της μάχης κατά μιας παράνομης χωματερής στην πόλης της. Τώρα η Τσαπούτοβα λέει ότι στόχος της είναι να σταματήσει «την υφαρπαγή του κράτους από προσωπικότητες που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά».

Αν εκλεγεί, η Τσαπούτοβα, μια φιλελεύθερη φιλοευρωπαία που ανήκει στο μικρό κόμμα Προοδευτική Σλοβακία το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, θα ξεχωρίζει μεταξύ των λαϊκιστών, εθνικιστών πολιτικών που βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Τσαπούτοβα, την οποία στηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβακίας, ο Αντρέι Κίσκα, έχει ζητήσει «να καταπολεμηθεί το κακό» και επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κράτος.

«Η Τσαπούτοβα προσελκύει όσους τρομάζουν από τη διαφθορά και είναι δυσαρεστημένοι από μια κυβέρνηση η οποία θεωρούν ότι σκέφτεται τον εαυτό της και όχι το συμφέρον των πολιτών», εκτιμά ο Κέβιν Ντίγκαν- Κράουζε ειδικός για την Κεντρική Ευρώπη του Wayne University στο Ντιτρόιτ.

Σε μια εξέλιξη που ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών την Πέμπτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Σλοβάκου επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ, ο οποίος φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του Κούτσιακ. Ο Κότσνερ, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, συνελήφθη τον Ιούνιο 2018 ως ύποπτος για απάτες. Παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είχε σχέσεις με μέλη του Smer-SD.

Στη Σλοβακία ο πρόεδρος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά μπορεί να ασκήσει βέτο στον διορισμό ανώτερων εισαγγελέων και δικαστών, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εκτός από την Τσαπούτοβα και τον Σέφκοβιτς υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είναι ακόμη 11 πρόσωπα. Ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 30 Μαρτίου.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.