Quantcast
Ομόλογα Ευρωζώνης: Νέα πτώση των αποδόσεων σήμερα - enikonomia.gr
share

Ομόλογα Ευρωζώνης: Νέα πτώση των αποδόσεων σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σήμερα στο 0,994%, τo χαμηλότερο επίπεδό της από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές και η μείωση της ανησυχίας για τον πολιτικό κίνδυνο της Ιταλίας διατήρησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες αποδόσεις. H διαφορά της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου υποχώρησε στις 134 μονάδες βάσης που είναι η μικρότερη από τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές του ιαπωνικού χρηματοοικονομικού οίκου Mizuho δήλωναν ότι πιστεύουν πως η διαφορά αυτή έχει περιθώριο να συρρικνωθεί περαιτέρω, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των 30ετών ιταλικών ομολόγων μπορεί να μειωθούν στο 1,5% από τα σημερινά επίπεδα κοντά στο 2%.

Έχοντας υποχωρήσει πολύ στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα στο -0,36%.

Οι φόβοι σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα ενίσχυσαν τη ζήτηση ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, τα οποία συχνά διαπραγματεύονται σε αντιστοιχία με άλλα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και σε ημέρες που σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις μετοχών. Αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank αναφέρουν ότι «η φυγή στην απόδοση» υπερισχύει της «φυγής στην ποιότητα» – μία φράση που περιγράφει τη σπουδή στην αγορά ασφαλών στοιχείων ενεργητικού με κορυφαίες αξιολογήσεις σε περιόδους αβεβαιότητας. Με περισσότερο από το 50% των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να έχουν αρνητικές αποδόσεις, οι πωλήσεις ή δημοπρασίες θεωρούνται ως ευκαιρία για αγορές ομολόγων που προσφέρουν μία οποιαδήποτε απόδοση.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας την Παρασκευή και η αποτυχία της ιταλικής Δεξιάς (Λέγκας) να κερδίσει κρίσιμες περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, ανακουφίζοντας την κυβέρνηση της χώρας, ενίσχυσαν επίσης το κλίμα όσον αφορά τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης. «Το περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων και η άποψη ότι αυτό θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σημαίνει ότι η παραδοσιακή βάση των επενδυτών έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την παραμονή τους στη γερμανική αγορά ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας: «Στην περιφέρεια υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες για συγκεκριμένες χώρες – οι εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή, η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.