Quantcast
Στα «σχοινιά» η τουρκική οικονομία: Καταρρέει η λίρα - "Ξήλωσε" δύο υφυπουργούς Οικονομικών ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Στα «σχοινιά» η τουρκική οικονομία: Καταρρέει η λίρα – “Ξήλωσε” δύο υφυπουργούς Οικονομικών ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Στα «σχοινιά» βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας με τη λίρα να κατακρημνίζεται σήμερα σε ιστορικό χαμηλό.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο άγγιξε τις 14,99 λίρες/δολάριο. Η λίρα έχει χάσει το 50% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου.

Σημειώνεται ότι χθες άρχισαν να κυκλοφορούν στη χώρα σενάρια για capital control και δέσμευση καταθέσεων μετά τη δήλωση του νομικού συμβούλου του Ερντογάν, Ιζέτ Οζγκέντς ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οζγκέντς εξέφρασε τον φόβο του ότι λόγω της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας η χώρα μπορεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στη χώρα, όπως συνέβη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπου είχαν ληφθεί πολύ περιοριστικά μέτρα.

Μάλιστα ο ίδιος παρέθεσε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών , οικονομικής κρίσης , η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί αυτό το άρθρο του Συντάγματος.

Ωστόσο αργότερα ανακάλεσε την δήλωση του αυτή και είπε ότι ήταν προσωπικές απόψεις για το θέμα αυτό και ότι δεν έχουν σχέση με τις θέσεις της Τουρκίας αλλά η ζημιά έχει γίνει.


“Ξήλωσε” δύο υφυπουργούς ο Ερντογάν

Σε δύο νέους «αποκεφαλισμούς» στο οικονομικό επιτελείο προχώρησε τα ξημερώματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνοντας από την κυβέρνηση δύο υφυπουργούς Οικονομικών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ο βασικός μισθός, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας που ξεπέρασε το 70% και το 85% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, μειώθηκε στα 169 ευρώ, όταν πριν από 6-7 χρόνια ήταν στα 430 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 4,5 δισ. δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα από την αρχή του μήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βάλουν…πλάτη πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας τουρκικές λίρες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.