Quantcast
NBG Securities: Υψηλότερα αξίζουν οι τραπεζικές μετοχές - enikonomia.gr
share

NBG Securities: Υψηλότερα αξίζουν οι τραπεζικές μετοχές

δημοσιεύτηκε:

Σε ανάλυση της Εθνικής Χρηματιστηριακής – NBG Sec – αναφέρεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 48% μέχρι στιγμής φέτος, ποσοστό πολύ υψηλότερο από την αντίστοιχη πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζών (33%) και σήμερα τελούν υπό διαπραγμάτευση 40% χαμηλότερα από τις τιμές στις οποίες εκδόθηκαν οι μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου στα μέσα Δεκεμβρίου.Κατά μέσο όρο αποτιμώνται 0,2 φορές με βάση τον δείκτη τιμή/ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) έναντι 0,7 κατά μέσο όρο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει περιθώρια ανόδου τιμών στο χρηματιστήριο και δίνει σύσταση «outpeform» για την Alpha Bank με τιμή στόχο 3,29 ευρώ, την Eurobank, με τιμή στόχο 1,03 ευρώ και την Πειραιώς με τιμή στόχο 0,31 ευρώ.

Όπως αναφέρει η NBG Sec προτιμά την Alpha έναντι των Eurobank και Πειραιώς, κυρίως επειδή έχει καλύτερη κάλυψη στα NPLs (67% το τρίτο τρίμηνο του 2015), «άνετο» δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (17,7% CET1 pro forma το τρίτο τρίμηνο του 2015), καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων (αναβαλλόμενος/CET1) και υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο- NIM (2,7% το τρίτο τρίμηνο).

 

NBG Sec: Οι τιμές-στόχοι για Πειραιώς-Alpha-EurobankΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η NBG θεωρεί ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες είναι καλά εξοπλισμένες για να επωφεληθούν από την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα. Η οικονομία παραμένει πιο ανθεκτική απ’ όσο θα περίμενε κανείς και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την απουσία πολιτικής αναταραχής. Θεωρεί ότι αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο που θα επηρεάσει θετικά τις τράπεζες σε ότι αφορά τον έλεγχο της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την σταδιακή εξομάλυνση των προβλέψεων και μια ανάκαμψη στην τραπεζική δραστηριότητα που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εσόδων που δεν προέρχονται από τα επιτόκια στο σύνολο.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή οι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει σε κερδοφορία ο κλάδος. Εκτιμά ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή καταθέσεων η οποία θα αντικαταστήσει τον ακριβό δανεισμό από τον ELA. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκλογίκευση του κόστους μέσω της αποκατάστασης του δανεισμού από την ΕΚΤ (επαναφορά του waiver). Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού, ενώ η εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης θα στηρίξει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ “ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ” ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν νέες πιστώσεις στην οικονομία αν δεν καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα όμως που είναι ανακεφαλαιοποιημένες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που σύμφωνα με την NBG «είναι η κύρια πηγή αξίας για τις τράπεζες».

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τον κίνδυνο χειροτέρευσης του μακροοικονομικού τοπίου και πολιτικής αστάθειας. Ένα ακόμα ρίσκο σχετίζεται με την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων τα οποία παραμένουν εξαρτημένα σε μεγάλο βαθμό από τον αναδυόμενο φόρο (37 ως 59% του CET1).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.