Quantcast
Αγορές: Γιατί παραμένει χαμηλό το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών - enikonomia.gr
share

Αγορές: Γιατί παραμένει χαμηλό το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών

δημοσιεύτηκε:

Σταθεροποιητικές τάσεις κυριαρχούν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 0,25%.

Ωστόσο η «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύουν τα ελληνικά ομόλογα «στις αντίξοες» αυτές συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο των 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, να υποχωρήσει σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης σε νέο χαμηλό έτους (1,25%).

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ στο 3,5% από 3,25% που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αποφανθούμε κατά πόσο ο δομικός πληθωρισμός έχει αγγίξει την υψηλότερη κορυφή του, επιβεβαιώνοντας ότι κατ’  ανάγκη τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Άλλωστε η προθεσμιακή αγορά χρήματος έχει ήδη προεξοφλήσει – εκτός από την αύξηση της επόμενης εβδομάδας – μία ακόμη τον Ιούλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε έρευνες που κατά καιρούς πραγματοποιούν προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει φθάσει το 3,75% έως το τέλος του 2023, που είναι το υψηλότερο επίπεδο  των τελευταίων 23 ετών, από τον Οκτώβριο του 2000.  Παρά ταύτα ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 6,1% (τον Μάιο) τρείς φορές δηλαδή υψηλότερος από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Η δευτερογενής αγορά

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,7% που έκλεισε χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στο 1,077 δολάριο από το επίπεδο του 1,0756 δολαρίου, που άνοιξε η αγορά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.