Quantcast
Ανακόπηκε η αύξηση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Ανακόπηκε η αύξηση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Ανακόπηκε σήμερα η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω ενός ράλι που έκαναν  τα ομόλογα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι για το ενδεχόμενο να λάβει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 8,81%, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη “Ναυτεμπορική” ότι μία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι δυνατή τον Ιανουάριο, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή αυτό τον μήνα. 

Η απόδοση των 3ετών ομολόγων υποχώρησε 87 μονάδες βάσης στο 10,26% από το  επίπεδο – ρεκόρ του 11,13% που είχε φθάσει την Παρασκευή. 

Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση των 10ετών τίτλων εκτινάχθηκε 192 μονάδες βάσης – τη μεγαλύτερη αύξηση από το ζενίθ της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης – μετά την ανακοίνωση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσει σε γενικές εκλογές σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει το Bloomberg. 

“Δεν είναι όλα εντάξει, αλλά είναι λιγότερο ζοφερά από την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. 

 Η απόδοση των ισπανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε το απόγευμα κατά 9 μονάδε βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,782%.

Η “προοπτική να μην επιτύχουμε τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών μακροπρόθεσμα” σε συνδυασμό με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ήταν μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ποσοτική χαλάρωση”, δήλωσε ο κ. Νοβότνι που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων σε μία μηνιαία έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα το επόμενο έτος για να ενισχύσει την οικονομίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον προηγούμενο μήνα ήταν 57%. 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.