Η παράταση της αναστολής για την επιβολή δασμών 50% στα προϊόντα της ΕΕ επηρέασε τα χρηματιστήρια σε όλη την Ασία αλλά και το ευρώ.
Αναλυτικά:
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας (.MIAPJ0000PUS) υποχώρησε σήμερα κατά 0,07%, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στην Ευρώπη και τη Γερμανία έδειξαν υψηλότερο άνοιγμα άνω του 1,5%.
Ενώ όσον αφορά το ευρώ επισημαίνεται πως αυτό ανατιμήθηκε κατά 0,35% στα 1,1404 δολάρια. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τις 29 Απριλίου – ενώ το νόμισμα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε κατά 0,37% και 0,45% αντίστοιχα.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 22 Απριλίου. Ενώ οι αναλυτές να λένε ότι το αφήγημα της «πώλησης της Αμερικής» εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο.
Ο όγκος συναλλαγών τη Δευτέρα αναμένεται να είναι ισχνός, δεδομένου ότι οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία είναι κλειστές λόγω αργιών.
Μάλιστα στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei (.N225) σημείωσε άνοδος και Nippon Steel (5401.T) κέρδισε 2,3% αφού ο Τραμπ εξέφρασε την Παρασκευή την υποστήριξή του στην προσφορά της εταιρείας ύψους 14,9 δισ. δολαρίων για την U.S. Steel.
Τα υπερμακροπρόθεσμα ιαπωνικά ομόλογα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι αποδόσεις στη διάρκεια αυτή έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Τα διογκωμένα επίπεδα χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες επανήλθαν επίσης στο επίκεντρο της προσοχής μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο Moody’s και τις αδύναμες δημοπρασίες χρέους στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα.
Ο δείκτης blue chip της Κίνας (.CSI300) υποχώρησε σήμερα 0,7%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ <.HSI> σημείωσε πτώση 1%. Οι προμηθευτές της εισηγμένης στην Κίνα Apple (AAPL.O), δέχθηκαν πλήγμα μετά, αφού ο Τραμπ απείλησε με εισφορά 25% σε όλα τα εισαγόμενα iPhones που αγοράζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές την Παρασκευή.
Τα σημάδια ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα από ό,τι φοβόταν μπροστά στις ανησυχίες για ύφεση ήταν μια ανακούφιση για τις αγορές συνολικά.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα, ενώ ο χρυσός υποχώρησε από το υψηλό δύο εβδομάδων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1%.
Ο δείκτης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, ευαίσθητος στις πιέσεις που σχετίζονται με τους δασμούς, ανέκαμψε κατά 1,4%. Η Mercedes κέρδισε 2,1%, η BMW σημείωσε άνοδο 2% και η Volkswagen προχώρησε κατά 1,9%
Οι μετοχές πολυτελείας, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αμερικανική αγορά, κέρδισαν. Οι μετοχές των Kering, LVMH και Richemont σημείωσαν άνοδο μεταξύ 1,5% και 2,4%.
Οι ευαίσθητες στην οικονομία τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,5%, ενώ οι μετοχές της τεχνολογίας ηγήθηκαν των κερδών μεταξύ των κλάδων, σημειώνοντας άνοδο 1,9%.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην ING, μια ολλανδική τράπεζα, προειδοποίησε ότι τέτοια επίπεδα δασμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν τρομακτικό συνδυασμό υψηλότερου πληθωρισμού και βραδύτερης ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη θα μπορούσε να ωθηθεί σε ύφεση και η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωνόταν.
Η κλίμακα της αύξησης των δασμών, ο ιδιότροπος τρόπος με τον οποίο απειλήθηκαν και το αυξανόμενο μέγεθος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
«Όλα αυτά υποδεικνύουν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αξιοπιστίας στην πολιτική κατεύθυνση των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Shearing, και ότι τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα αρχίζουν να καταρρέουν».
Όπως επεσήμαναν αρκετοί αναλυτές, είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να διαπραγματευτούν όταν ο κ. Τραμπ δεν έχει καταστήσει καθόλου σαφές τι θέλει.
Εκτός από τους ευρέος φάσματος δασμούς σε αυτοκίνητα, τρόφιμα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Αυτό αποτελεί σοβαρό ζήτημα, καθώς οι κλάδοι των υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και τα ταξίδια, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομίας και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι σημαντικοί χρήστες τους.
Εάν ο Τραμπ τελικά επιβάλει δασμούς 50% στην ΕΕ, η Ιρλανδία, η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πληγεί περισσότερο, με εκτιμώμενη μείωση 4% στο συνολικό οικονομικό προϊόν, σύμφωνα με την Capital Economics. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5%, της Ιταλίας κατά 1,2%, της Γαλλίας κατά 0,75% και της Ισπανίας κατά 0,50%.
Συνολικά, η αναστολή των δασμών δείχνει την πρόθεση για εκτόνωση της έντασης και την επιδίωξη μιας πιο συνεργατικής εμπορικής σχέσης, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα στις διεθνείς αγορές και να προάγει τον εμπορικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η αναστολή είναι προσωρινή, είναι στο χέρι του «παρορμητικού» Τραμπ για το τι ενέργειες θα κάνει στο μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τώρα τον ίδιο δασμολογικό συντελεστή 10% με τις άλλες χώρες, αλλά αυτός έχει προγραμματιστεί να αυξηθεί στο 20% στις αρχές Ιουλίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της προηγούμενης προθεσμίας των 90 ημερών του Τραμπ.
Το κλίμα στην αγορά είχε σταθεροποιηθεί, καθώς ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς του που πλήττουν την ανάπτυξη και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι για νέες εμπορικές συμφωνίες μετά από ένα σύμφωνο με τη Βρετανία και μια προσωρινή συμφωνία με την Κίνα.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, ανέφεραν οι Financial Times την Παρασκευή. Η ΕΕ ετοιμάζει περίπου 108 δισ. δολάρια σε αντίποινα δασμών σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, αλλά οι ηγέτες την Παρασκευή προέβλεψαν «ηρεμία» στην πρώτη τους αντίδραση.
Ωστόσο, οι τελευταίες πολιτικές κινήσεις του Τραμπ υπενθύμισαν στους επενδυτές πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες και οι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι επενδυτές μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς υπολογίζουν μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και μια επακόλουθη παγκόσμια επιβράδυνση.
Με πληροφορίες από Reuters, NYT, Politico