Quantcast
"Άντεξε" το Χρηματιστήριο τον δύσκολο Μάρτιο - Πώς κινήθηκε η αγορά το α' τρίμηνο του 2022 - enikonomia.gr
share

“Άντεξε” το Χρηματιστήριο τον δύσκολο Μάρτιο – Πώς κινήθηκε η αγορά το α’ τρίμηνο του 2022

δημοσιεύτηκε:

“‘Αντεξε” το Χρηματιστήριο τον δύσκολο Μάρτιο, κλείνοντας με πτώση 1,36%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με απώλειες 1,55%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να μειώνεται κατά 2,78 δισ. ευρώ.

Οι δείκτες στην Wall Street στο πρώτο τρίμηνο έκλεισαν με απώλειες, μετά από δύο χρόνια, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε πάνω από 5% για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου μετά από επτά διαδοχικά τρίμηνα κερδών.

Ο τραπεζικός δείκτης το πρώτο τρίμηνο 2022 κατέγραψε σημαντικά κέρδη και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου.

Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.

Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της δανειοδοτικής τους ικανότητας και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ιδιαίτερα υψηλό .

Παρά το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.

Στις «ελκυστικές» αγορές και με υψηλό περιθώριο ανόδου μεταξύ των αναδυόμενων κατατάσσει τη χώρα μας ο αμερικανικός οίκος JP Morgan και δίνει περιθώριο ανόδου έως και 40% για τις ελληνικές μετοχές.

Η Citi εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 37,9% από 37,4% πριν ένα μήνα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό τόσο στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, όσο και σε σχέση με το σύνολο των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με την Citi η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,9%, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, αλλά πάνω από τις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,5% και 1,5% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 3% αντιστοίχως.

Η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες και σημειώνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε τον Ιανουάριο κόντρα στο διεθνές πτωτικό κλίμα, και κέρδισε το “αργυρό” μετάλλιο μεταξύ όλων των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, καταγράφοντας τη δεύτερη κορυφαία απόδοση παγκοσμίως μετά το Χρηματιστήριο της Βραζιλίας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τον πρώτο μήνα του 2022 με κέρδη 4,86% με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 17,92%.

Αντιθέτως οι διεθνείς μετοχές γνώρισαν τον χειρότερο Ιανουάριο από την χρηματιστηριακή κρίση του 2008.

Τον Φεβρουάριο η αγορά συνέχισε στην ανοδική της πορεία καταγράφοντας υψηλό στην συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου στις 971,09 μονάδες, που αποτελούσαν υψηλά επτά ετών. Αυτό το ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήρθε να το ανατρέψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χαθούν τα υψηλά κέρδη και ο Φεβρουάριος έκλεισε με πτώση 4,82%.

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η αγορά βυθίστηκε κατά 11,38%, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, με την αγορά να υποχωρεί έως και τις 789,66 μονάδες. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση έως τις 880 μονάδες, που περιόρισε τις απώλειες του Γενικού Δείκτη τον Μάρτιο στο 1,36%, με την αγορά να υπολείπεται όμως κατά 7,35% από τα προ πολέμου επίπεδα.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.