Quantcast
Απώλειες 13 τρισ. δολ. κατέγραψε το τελευταίο 4μηνο η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά - enikonomia.gr
share

Απώλειες 13 τρισ. δολ. κατέγραψε το τελευταίο 4μηνο η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά

δημοσιεύτηκε:

Με τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2011 αποχαιρετά το τρίτο τρίμηνο η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά σε κλοιό πολλαπλών πιέσεων και αβεβαιοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dax έχει χάσει 14% της αξίας του, υπό την πίεση και του «πράσινου» σκανδάλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για χειραγώγηση στις εκπομπές ρύπων.

Η κρίση… made in China επηρέασε σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για φρένο στην εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη σε συνδυασμό με τις προθέσεις αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων που πάνε για παρακάτω.

Η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως έχει πέσει κάτω από τα 60 τρισ. δολ. για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2014 καθώς παρά τον πακτωλό «τυπωμένου» χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες η πραγματική οικονομία δεν καταφέρνει ακόμα να αποκτήσει βηματισμό μετά από το κραχ και την ύφεση του 2008.

Το τελευταίο 4μηνο έχουν χαθεί περί τα 13 τρισ. δολ., σχεδόν 60 φορές το ελληνικό ΑΕΠ, αφού παγκοσμίως η αξία των χρηματιστηρίων έχει πέσει κατά 18%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κατρακύλα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε 8,8% στο γ’ τρίμηνο. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Οι απώλειες για τους δείκτες στο τρίμηνο ήταν μεγάλες καθώς ο Dow Jones «βούλιαξε» 7,6%, ο S&P 7% και ο Nasdaq 7,4%. Αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,5%, ο S&P 2,7% και ο Nasdaq 3,3%.

«Βουτιά» σημείωσε 24% στο τρίμηνο το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός έπεσε 4,8%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.