Quantcast
Bloomberg: Eφιαλτικές προβλέψεις για τη στερλίνα σε περίπτωση άτακτου Brexit - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Eφιαλτικές προβλέψεις για τη στερλίνα σε περίπτωση άτακτου Brexit

δημοσιεύτηκε:

Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθεί η στερλίνα, εάν γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιούν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι εκτιμήσεις ειδικών από 13 επενδυτικές τράπεζες ανεβάζουν πια στο 30% τις πιθανότητες για έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, τον Οκτώβριο. Το ποσοστό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπουν ότι η στερλίνα θα βυθιστεί σε επίπεδα, που έχει να δει εδώ και 34 χρόνια. Συγκεκριμένα περιμένουν πτώση 9% στα 1,10 δολάρια. Ήδη το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7% από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία των Τόρις και την πρωθυπουργία και διεμήνυσε πως θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τον Οκτώβριο.

Ουσιαστικά οι ειδικοί προβλέπουν ένα σκηνικό ανάλογο εκείνου της Μαύρης Τετάρτης τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν το βρετανικό νόμισμα έκανε βουτιά σχεδόν 10%, καθώς η Βρετανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ισοτιμιών.

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι για τους αναλυτές όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και ακύρωσης του Brexit.

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα, εξαιτίας της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Τζόνσον στη Βουλή.


Πηγή: ant1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.