Quantcast
Βloomberg: Μειώνονται τα αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών σε ευρώ - enikonomia.gr
share

Βloomberg: Μειώνονται τα αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών σε ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Περιορίζονται τα αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών σε ευρώ, επισημαίνει το Bloomberg.

Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ κατέγραψε πτώση 8,1% το γ’ τρίμηνο, περισσότερο από τη μείωση 7,8% που έχει καταγράψει το νόμισμα έναντι του δολαρίου στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ.

Τις τελευταίες δυο φορές που το ευρώ υποτιμήθηκε κατά 7% ή και περισσότερο μέσα σε ένα τρίμηνο –το 2011 και 2010- τα holdings σε ευρώ είχαν μειωθεί πολύ λιγότερο, αναφέρει το Bloomberg.

Το γ’ τρίμηνο του 2011, το κοινό νόμισμα είχε υποχωρήσει κατά 7,7%, ενώ τα αποθέματα σε ευρώ κατά 2,8%. Η πτώση κατά 9,4% του νομίσματος το β’ τρίμηνο του 2010 οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων κατά μόλις 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως οι διαχειριστές αποθεμάτων αποφεύγουν να αγοράσουν ευρώ τώρα που είναι φθηνό το νόμισμα, απομακρύνοντας έτσι έναν βασικό πυλώνα στήριξης του κοινού νομίσματος.

Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε επικαλεστεί τη μείωση των holdings των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ ως παράγοντα που θα βοηθούσε στην αποδυνάμωση της ισοτιμίας και τελικά στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν βρει νέους λόγους να μην αισθάνονται άνετα με το ευρώ», σχολιάζει ο συνιδρυτής της SLJ Macro Partners, Stephen Jen. «Κανένας δεν θέλει να έχει αρνητικό επιτόκιο. Δεν κρατάς ένα νόμισμα για να χάσεις χρήματα».

Η ΕΚΤ πειραματίζεται με τα αρνητικά επιτόκια επί των καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να ρίξει χρήμα στην ευρύτερη οικονομία. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας βρίσκονται κάτω από το μηδέν, καθώς εκτιμάται πως η ΕΚΤ χάνει τη μάχη με τον αποπληθωρισμό.

Το ευρώ κατέγραψε πτώση κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο, υποχωρώντας σήμερα στα 1,1843 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2006.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε χθες με e-mail πως ο διεθνής ρόλος του ευρώ καθορίζεται πρωτίστως από τις δυνάμεις της αγοράς και πως η κεντρική τράπεζα ούτε τον εμποδίζει, ούτε τον προωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ευρώ θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2015 κατά 1,5% στα 1,17 δολάρια, ενώ η Credit Suisse –ακόμα πιο απαισιόδοξη- βλέπει πτώση του νομίσματος στα 1,15 δολάρια.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.