Quantcast
Bloomberg: Οι καλύτερες και οι χειρότερες επενδύσεις του 2014 - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Οι καλύτερες και οι χειρότερες επενδύσεις του 2014

δημοσιεύτηκε:

Το δολάριο, ο καφές και οι μετοχές εταιρειών βιοτεχνολογίας ήταν μεταξύ των αποδοτικότερων επενδύσεων το 2014, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg για τις καλύτερες και χειρότερες επενδύσεις στη χρονιά που φεύγει.

 

                                                  Νομίσματα

Στα νομίσματα, την καλύτερη επίδοση είχε το δολάριο και τη χειρότερη το ρωσικό ρούβλι ή το bitcoin. Όλα τα μεγάλα νομίσματα υποτιμήθηκαν έναντι του δολαρίου φέτος. Το ευρώ υποχώρησε 11%, το ιαπωνικό γεν σχεδόν 12% και η βρετανική στερλίνα 5,6%. 

Τη μικρότερη υποτίμηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε η ινδική ρουπία (-2,4%). 

Το ρούβλι κλείνει το 2014 με πτώση 45% έναντι του δολαρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα νόμσιμα που είχε χειρότερη επίδοση το 2014, εάν θεωρήσει κανείς τα εικονικά νομίσματα, όπως το bitcoin, ως πραγματικό χρήμα. Το bitcoin έχει χάσει 58% της αξίας που είχε  έναντι του δολαρίου στις αρχές του έτους. 

 

                                               Εμπορεύματα

 

Την καλύτερη απόδοση είχε ο καφές με άνοδο 58% και τη χειρότερη το πετρέλαιο μπρεντ με πτώση 45%.

Οι τιμές του καφέ εκτινάχθηκαν μετά την ξηρασία που έπληξε τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα καφέ στον κόσμο.

Ήταν ένα από τα λίγα εμπορεύματα που αυξήθηκαν, καθώς επιβαδύνθηκε η παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές.

Η πτώση της τιμή του πετρελαίου μεγεθύνθηκε από από την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας να μη μειώσουν την παραγωγή τους. 

 

                                Διαπραγματεύσιμα επενδυτικά κεφάλαια (ETF)

 

Τη μεγαλύτερη απόδοση, της τάξης του +52%, είχε ένα  κεφάλαιο που επένδυε σε μετοχές βιοτεχνολογίας, το First Trust NYSE Arca Biotechnology Index Fund.

Τη χειρότερη απόδοση, της τάξης του -52%, είχε η επένδυση σε ρωσικές μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης  μέσω του κεφαλαίου Market Vectors Russia Small – Cap ETF. 

 

Πηγή: Bloomberg

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.