Quantcast
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτο σε απόδοση στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτο σε απόδοση στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα στη διεθνή τάση το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε “χαρακτήρα” και την εβδομάδα που πέρασε, παραμένοντας η πρώτη αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη και στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εκκίνηση για το 2022, μετά από πολύμηνη συσσώρευση σε στενό εύρος διακύμανσης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να κλείσει την “ψαλίδα” με τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την υποαπόδοση του 2021, αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές απαιτείται προσοχή στις αναταράξεις που μπορούν να συνεχιστούν στις διεθνείς αγορές, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πτώση της εγχώριας αγοράς την Παρασκευή, εξαιτίας της επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης “έπιασε” τις 950 μονάδες (επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα), καταγράφοντας στη συνεδρίαση της Πέμπτης νέο υψηλό επτά ετών.Υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας αγοράς.

Εάν δεν επιδεινωθεί δραματικά η εικόνα των διεθνών αγορών, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κάνει τη διαφορά το 2022 για τους εξής λόγους:

-Όπως σημειώνει η Pantelakis Securities τη στιγμή που ο κόσμος προετοιμάζεται για τη “μεγάλη σύσφιξη” της νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου. Δεν είναι, απλώς, σε μία κυκλική ανάκαμψη από την επέλαση του Covid. Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και το πιο σημαντικό: η χώρα (μεταρρυθμισμένη μετά από μια δεκαετία κρίσης) πρόκειται να ξεκινήσει έναν νέο πολυετή κύκλο ανάπτυξης, με μια χιονοστιβάδα εισροών κεφαλαίων της ΕΕ (82 δισ. ευρώ, ή 45% του ΑΕΠ του 2019, έως το 2027, ιδίως από το NGEU ), η οποία θα ενισχύσει την ανάκαμψη και θα καλύψει το χρόνιο επενδυτικό έλλειμμα.

-Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να πετύχει τη βαθμολογία BB+ το 2022, από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή να βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές η ελληνική αγορά σε λίγους μήνες θα μπει στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα.

– Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της ΕΕ. Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.

-Θετικοί για την πορεία της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται αρκετοί επενδυτικοί οίκοι, εκτιμώντας ως ελκυστικές τις αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς.

Με βάση τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, το P/E στο σύνολο της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9 για το 2021 και στο 9,4 για το 2022. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022. Σύμφωνα με την Citi o εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2022 διαμορφώνεται στο 10,6 και το 2023 στο 8,9. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ θα κινηθεί στο 22,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη στο 15,2.

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Οι νέες εισροές κεφαλαίων έχουν επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει 13,69% από τις αρχές του έτους, όσο σχεδόν είχε κερδίσει συνολικά το 2021. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών από τις αρχές του έτους κερδίζει 5,50%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 5,99%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,27%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις αρχές του 2022 είναι αυξημένη κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση άνοδο καταγράφουν από τις αρχές του νέου έτους οι μετοχές: Alpha Bank (+18,85%), Jumbo (+14,01%), Aegean Airlines (+13,84%), Πειραιώς (+12,405), Eurobank (+11,51%), Εθνική (+10,37%), Τιτάν (+9,27%), Motor Oil (+8,95%), ΕΛΠΕ (+7,72%), ΑΔΜΗΕ (+6,83%), Elvalhalcor (+5,95%), Viohalco (+5,88%), Lamda Development (+4,27%), ΟΠΑΠ (+4,09%), ΟΤΕ (+3,91%), Coca Cola HBC (+ 2,84%), Quest Συμμετοχών (+2,56%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,00%), Μυτιληναίος (+1,59%), Ελλάκτωρ (+1,54%), ΟΛΠ (+0,81%) και ΕΥΔΑΠ (+0,13%).

Αντιθέτως με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι τίτλοι: ΔΕΗ (-6,70%), Τέρνα Ενεργειακή (-5,01%) και Σαράντης (-2,25%).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.