Quantcast
Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ ζήτησης το 2024 - Τι λένε οι αναλυτές για την τιμή του - enikonomia.gr
share

Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ ζήτησης το 2024 – Τι λένε οι αναλυτές για την τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Προς νέα ρεκόρ ζήτησης και υψηλών τιμών οδεύει ο χρυσός το 2024. Όπως μεταδίδει το www.hindustantimes.com  που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, ο χρυσός κατέγραψε το 2023 ρεκόρ ζήτησης και αυτό αναμένεται να γίνει και το 2024 διότι η Fed κατευθύνεται προς τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Υπενθυμίζεται πως η κατανάλωση του χρυσού αυξήθηκε σχεδόν 3% το 2023 δηλαδή σε 4.899 τόνους. Αυτό συνέβη λόγω της ισχυρής ζήτησης του χρυσού  στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά αλλά και λόγω των συνεχών αγορών του από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WGC. Αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός τόνων χρυσού από το 2010.

Τι λένε οι αναλυτές

«Είναι ιδανικό το τοπίο για να  γίνουν αγοραστές ” καθαρού” χρυσού  οι κεντρικές τράπεζες  αναδυόμενων αγορών» είπε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς, Joseph Cavatoni μιλώντας στο WGC.  Tο WGC εκτιμά πως υπάρχει έντονο το ενδεχόμενο να γίνουν αγορές χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ από χώρες όπως από την Κίνα και την Πολωνία συμπλήρωσε.  Η συνολική ζήτηση περιλαμβάνει ράβδους χρυσού για επενδύσεις, κοσμήματα, νομίσματα, αγορές από κεντρικές τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (ETFs) και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες της τελευταίας εξωχρηματιστηριακής  αγοράς  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν  κρατικά επενδυτικά ταμεία, άτομα με μεγάλο πλούτο και hedge funds  επένδυσαν σε ράβδους χρυσού, σημείωσε μεταξύ άλλων  ο Cavatoni

Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ράλι 13% το 2023. Μάλιστα ο χρυσός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed ετοιμάζεται να χαλαρώσει την πολιτική της  αναφορικά με τα επιτόκια ύστερα από τις επιθετικές αυξήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Συνήθως οι επενδυτές θέλουν να έχουν χρυσό σε περίοδο μείωσης των επιτοκίων επειδή ωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αλλά και από το ασθενέστερο δολάριο. Η ετήσια αύξηση της ζήτησης του χρυσού στην αγορά εξωχρηματιστηριακών αγορών ανήλθε στο 753% το 2023 σύμφωνα με στοιχεία της WGC. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από το 2011. Εκτιμάται δε πως οι επενδυτές θα εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος, σύμφωνα με τον Cavatoni. Μάλιστα οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ήταν υψηλές. Δηλαδή οι ετήσιες καθαρές αγορές χρυσού διαμορφώθηκαν σε 1.037 τόνους πέρυσι, 45 τόνους λιγότερο από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022,  σύμφωνα με την έκθεση του  WGC . Προβλέπεται πως οι αγορές  χρυσού των κεντρικών τραπεζών θα υπερβούν τους 500 τόνους φέτος.

Οι προβλέψεις για την τιμή 

Επίσης ο Cavatoni κάνει πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του χρυσού το επόμενο διάστημα. Υπάρχει το ενδεχόμενο η τιμή του χρυσού να ανέλθει στα  2.200 δολάρια ανά ουγγιά ή και περισσότερο. Αυτή την εξέλιξη θα φέρει το  αναμενόμενο ξεφάντωμα εξωχρηματιστηριακών διότι και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν ένα βασικό αντίβαρο στην απαλότητα αλλού, ειδικά στα χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται.  Η τιμή spot του χρυσού  που κινείται κοντά στα 2.036 δολάρια ανά ουγγιά, τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στα  2.135,39 δολάρια. Ωστόσο σύμφωνα με τον WGC, η ζήτηση για τα κοσμήματα δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή φέτος επειδή οι τιμές τους αρχίζουν και” τσιμπάνε” αρκετά  οι τιμές τους  και εκτιμάται πως η κατανάλωση από τον τομέα αυτό ανήλθε  στους 2.093 τόνους το 2023.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.