Quantcast
Citi: Υπερβολικοί οι φόβοι των αγορών για τον ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Citi: Υπερβολικοί οι φόβοι των αγορών για τον ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Μιλώντας στο CNBC, η αναλύτρια της Citi, Tina Fordham, δήλωσε πως θεωρεί ότι οι ανησυχίες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παρατραβηγμένες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για 18 μήνες και πιθανόν θα είναι το ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όμως μπορεί κάλλιστα να δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Νομίζω πως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι το 2015 δεν είναι 2012 (όταν αφθονούσαν οι φήμες ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ), η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή τώρα», συμπλήρωσε.

Κατά την ίδια, «η μεγαλύτερη επιπλοκή» μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της Oxford Economics Gabriel Sterne ανέφερε πως μια ανάλυση πολλαπλών δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στο χείλος μιας αποφασιστικής νίκης».

«Δεν είναι μόνο αν ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της 25ς Ιανουαρίου, αλλά και πώς», σημείωσε. «Το 36% της τελικής ψήφου είναι το κατά προσέγγιση όριο πέραν του οποίου είναι πιθανή μια ισχυρή αντιμνημονιακή κυβέρνηση και οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπείς με αυτό σε κάθε μία από τις τελευταίες 20 δημοσκοπήσεις, και με περισσότερο από 40% των ψήφων κατά μέσο όρο στις τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις».

Ο Sterne προειδοποίησε πως ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει τους όρους που χρειάζονται για να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «η επαρκής εφαρμογή τους φαίνεται απίθανη. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν από τους αποφασισμένους, κεντροδεξιούς πολιτικούς, πόσω μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να εφαρμόσει το πρόγραμμα επαρκώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε. «Ίσως η κυβέρνηση να πέσει σε αυτό το σημείο, ή πριν από αυτό, και τότε θα υπάρξει επιστροφή μιας κυβέρνησης που θα έχει την λογική της εφαρμογής του προγράμματος. Ίσως η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο».

Πηγή: bankwars.gr 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.