Quantcast
Dudley: Αβέβαιος ο χρόνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Dudley: Αβέβαιος ο χρόνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Ο χρόνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων είναι αβέβαιος και η Fed πρέπει να παρακολουθήσει, αν η πρόσφατη απρόσμενη εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας υποκρύπτει μία πιο σημαντική επιβράδυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, William Dudley.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ότι τα ασθενή στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, όπως και τα ηπιότερα του αναμενόμeνου στοιχεία μεταποιητικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανόν αντανακλούν “σε σημαντικό βαθμό προσωρινούς παράγοντες”, μεταξύ των οποίων ο δριμύς χειμώνας που έπληξe μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ. 

Στις επισημάνσεις, ωστόσο, που έκανε υπέρ της διατήρησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής ενώπιον επιχειρηματικού ακροατηρίου στο New Jersey, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να “προσδιορίσει, αν η χαλαρότητα στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο υποκρύπτει μία μεγαλύτερη επιβράδυνσή της, από αυτή που προβλέπω σήμερα”. 

Η αύξηση της απασχόλησης, που ήταν η μόνη φωτεινή κηλίδα της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Fed θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων φέτος.

“Ο χρόνος της ομαλοποίησης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και παραμένει αβέβαιος, επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί πλήρως η εξέλιξη της οικονομίας”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει η διαδρομή όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων να είναι “σχετικά ρηχή”. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο ήταν μόνο 1%, αλλά αναμένεται ότι θα αυξηθεί σε πάνω από 2% για το σύνολο του 2015, δήλωσε ο Dudley. Η ανεργία, που ανέρχεται σήμερα στο 5,5%, αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 5% στο τέλος του έτους, ενώ παράλληλα θα αυξάνονται οι μισθοί. Ως κινδύνους ανέφερε τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τη μείωση στην εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς το ισχυρό δολάριο θα μειώνει τις τιμές των εισαγωγών. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.